15 gün süren Özgürlük Yürüyüşü başarıyla tamamlandı

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözümün önünün açılması için başlatılan Büyük Özgürlük Yürüyüşü 15’inci günündeydi. HDK, DTK, DBP ve STK temsilcileri ile tutuklu aileleri ve milletvekillerimizin katıldığı bugünkü yürüyüşte anmalar gerçekleştirildi.

Dün Urfa merkez ve ilçelerinde devam eden yürüyüş, bugün Urfa’nın Halfeti ilçesinde son buldu. Yürüyüşçülerin ulaşmak istedikleri Öcalan’ın köyü Amara’ya ise girişlere izin verilmedi. Amara öncesi Suruç’ta halk ve esnaf ziyareti yapan yürüyüşçüler burada açıklama yaptı. Kısa bir konuşma yapan DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, “Bugün bizim için kara bir gün. Sayın Öcalan, uluslararası bir komplo ile Türkiye’ye teslim edildi. Biz bir amaç için bu yola çıktık. Sayın Öcalan üzerinde 25 yıldır ağır bir tecrit var ve biz 3 yıldır da kendisinden haber alamıyoruz. Hakikat yolcuları olarak bizler; iki koldan ülkemizin, halkımızın ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için yola çıktık. Bugünden sonra yürüyüşümüzü büyüteceğiz. Halkımız, birlikte hareket ederek artık tecridi kırabileceğimizi söylüyor. Halkımız, Sayın Öcalan konuşursa bu ülkeye barış geleceğini biliyor” dedi. 

Yürüyüşçüler daha sonra Halfeti’ye geçti. Açıklamayı DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar yaptı. Yürüyüş boyunca kendilerine destek veren herkese teşekkür eden Uçar, “Sadece bu yürüyüşü gerçekleştiren bizler yürümedik; binler, milyonlar yürüdü. Her yerde Kürdistan topraklarını ve tarihini soluduk. Bu yürüyüşün sahibi Kürt halkıdır, halkımızın barış talebidir. 100 yıldır savaşın dayatıldığı bir coğrafyada barışın sesini yükseltmeye devam eden bir mücadele yürütüyoruz. 15 Şubat 1999’da Sayın Öcalan Türkiye’ye getirildi. Kürt gerçekliğinin bitirilmesi olarak bu komplo tarif edildi. Ancak komplo başarıya ulaşmadı” dedi. 

Her taleplerine karşı baskı politikasının uygulandığına dikkati çeken Uçar, “Kürt sorunu karşısında parmağını dahi kımıldatmayan ve polisi önümüze koyan devlete sesleniyoruz: Kürtler asla boyun eğmedi ve eğmeyecek. Kürt sorununun çözülmesi için herkesin gücünü birleştirmesi gerekiyor. Kürt sorunu çözülmeye muhtaç bir hakikattir. Bu sorun çözülecek ve bu sorunun çözülmesinin tek yolu da Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanmasıdır. 15 Şubat Uluslararası Komplosundan bu yana devlet kendi hukukunu ve uluslararası hukuku ayaklar altına alan bir tecrit sistemi devam ettiriyor. Ancak Kürtler taleplerinden vazgeçmiyor” diye konuştu.

1 Şubat’ta Kars ve Van’da startı verilen yürüyüş, 15 gün boyunca olumsuz hava koşulları, engellemeler ve kimi saldırılara rağmen başarılı bir şekilde tamamlanmış oldu. Yürüyüş boyunca çok sayıda il, ilçe, belde ve köye uğrayan yürüyüşçüler gittikleri her yerde coşkuyla karşılandı. Bu 15 gün boyunca tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü talebi toplumsallaştı. Büyük Özgürlük Yürüyüşüne güzergah boyunca binlerce kişi dahil oldu. 

15 Şubat 2024