“Alimler, Analar ve Pirler Buluşması” konferansı düzenledik

Halklar ve İnançlar Komisyonumuz, Siirt Belediyesi Konferans Salonu'nda "Alimler, Analar ve Pirler Buluşması" gerçekleştirdi. 

Konferansa Siirt Belediye Eş Başkanlarımız Sofya Alağaş ve Mehmet Kaysi, milletvekillerimiz, Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcümüz Mahfuz Güleryüz ile komisyon üyelerimiz, önceki dönem HDP Milletvekili Hüda Kaya, DBP ile çok sayıda din alimi, pir ve ana katıldı.

“Devletin inançlar üzerindeki hegemonya etkisini kırmak”, “Her iki inanç toplumları arasındaki önyargıları kırmak”, “Sünni ve Alevi toplumunun dinamik yapıları ile güçlü bağlar kurmak”, “Ortak bir dil ve pratiğin oluşabilmesinin zeminini yaratmak” başlıklarının tartışıldığı konferans, deneyim paylaşımları ve ortak mücadele olanaklarıyla forum şeklinde devam etti. Konuşmalarda şunlara dikkat çekildi:  

Alevi Anası Menşure Doğan, “Yaşadığımız toplumlarda tek bir inanç, dil, ırk yaşamıyor. Hemen her milletten, dilden, ırktan, inançtan insan topluluğu yaşıyor. Hal böyleyken değerli olan insanın yaşamıdır. Birbirimize insanca bakarsak, birbirimizi iyi anlarız. İktidarın yaptığı kötü, itici davranışlarla birbirimizi iyi tanıyamayız, sevgi besleyemeyiz” dedi. Halklar ve İnançlar Komisyonu üyemiz Songül Tunçdemir de, “İnancımız barış, sevgi, dostluk diyor, kimse birbirini öldürmesin diyor. Sesimizi yükselterek haksızlığa karşı duracağız” dedi. 

Akademi alanında çalışma yürüten ilahiyatçı Dünayser Mendelkani de, Kürtlerin Şemrexe ve Havari şeklinde iki inancı olduğunu belirterek, bu inançların ahlak merkezli, doğayla iç içe iki inanç olduğunu söyledi.

Alevi Dedesi Veli Büyükşahin de, inançların birbirini tanımlamasından ziyade anlamasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. İktidarın geçmişten bu yana Alevileri tanımlamaya çalıştığını, dolayısıyla bazı sınırlar çizdiğini belirten Büyükşahin, buna karşı bütün farklılıklarla bir arada olunması gerektiğine vurgu yaptı. Büyükşahin, “Farklılıklarımızı tanırsak, birbirimizi daha da güçlendirebiliriz. Bizim yapmamız gereken; bizi yok etmeye çalışan, asimile etmek isteyen bu iktidara karşı nasıl bir ortak tutum alabiliriz, dayanışma içinde olabiliriz olmalıdır” şeklinde konuştu. Halklar ve İnançlar Komisyonu üyesi Diba Keskin de, “Alimlerimiz, pirlerimiz bir araya gelmezse, zulüm evimizi yıkacak. Pirlerimizi, analarımızı, alimlerimizi bir araya getirelim ve bu ölümlere, zulümlere karşı insanlığın, vicdanın sesini yükseltelim. Kent kent dolaşıp toplumu vicdana davet edelim” diye konuştu. 

20 Ekim 2024