Bakırhan Hacı Bektaşta: 30 milyon Alevinin eşit yurttaşlık hakkı için mücadele edeceğiz

Eş Genel Başkanımız Tuncer Bakırhan, Nevşehir'de yapılan Hacı Bektaş-ı Veli Anma etkinliğine katıldı. Eş Genel Başkan Yardımcımız Yüksel Mutlu, Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit ve yöneticilerimizin eşlik ettiği Bakırhan, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Halkın iradesine kayyım atayanlar Hacı Bektaş-ı Veli Dergahına da atamıştır


Sayın genel başkanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, çok kıymetli canlar, Alevi kurum temsilcileri, STK temsilcileri, hepinizi DEM Parti adına sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Bugün burada Hacı Bektaş-ı Veli Diyarında siz Alevi canlarla olmaktan mutluyum, gururluyum. Çünkü bu topraklar 800 yıl önce barışın, kardeşliğin, insanca bir arada yaşamanın tohumlarının ekildiği ve halen de devam ettirildiği kutsal topraklardır. Bu topraklarda aslında ilk kayyım, Hacı Bektaş-ı Veli Dergahına atanmıştır. 200 yıl önce Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı, Nakşi şeyhlerine devredilmiştir. Bugün halkın iradesine yapıldığı gibi Alevi halkının inancına, Hacı Bektaş-ı Veli öğretisine de kayyım atanmıştır. Dün Hacı Bektaş-ı Veli Dergahına atanan kayyımları nasıl ki Alevi canlar kabul etmeyip bütün fiziki ve kültürel kırımlara ve asimilasyon politikalarına rağmen inançlarını 200 yıldır yaşatarak bugünlere getirdilerse, bugün halkın iradesine atanan kayyımları da bizler Alevi yurttaşlarımız gibi, Alevi canlar gibi bu coğrafyada kabul etmeyeceğiz. Atanan kayyımları kabul etmeyerek Hacı Bektaş-ı Veli öğretisine sahip çıkacağız. 

Kürtlere ve Alevilere ikili hukuk uygulanıyor

30 milyon Alevi yurttaşımızın ibadethanelerini yasaklıyorlar, bugün 30 milyon insanın ibadet ettiği Hacı Bektaş Veli Dergahı gibi müzeye çeviriyorlar. Bu dergah müze değildir; Alevi yurttaşlarımıza açılmalıdır, Alevi yurttaşlarımıza bırakılmalıdır. Alevi canlarımız bu dergahta özgürce kendi inançlarını yaşamalıdır. Bunu savunuyoruz, savunmaya devam edeceğiz. Alevi yurttaşlarımıza kapatılan bu dergahın kapılarını hep birlikte açacağımız günler çok uzak değildir. Türkiye’de ikili hukuk Kürtlere ve Alevi canlara uygulanıyor. Dergahın içinde hem cami var hem de cemevi var. Cami ibadete açık, cemevi ise kapalı. İşte biz bu ikili hukuka itiraz etmediğimiz müddetçe camiler açık, cemevleri kapalı kalacak. Onun için Hacı Bektaş-ı Veli inancına sahip siz değerli canlarla birlikte, cemevlerinin yasal statüye kavuşması için birlikte omuz omuza mücadele edeceğimiz günler bugünlerdir. 

Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı gerçek sahiplerine iade edilmelidir

Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada savaş ve çatışmalar var. Eğer 200 yıl önce dergahına kayyım atanan Hacı Bektaş-ı Veli’nin düşünceleri bugün bu ülkede, bu coğrafyada egemen olsaydı bu savaşlar ve sömürü düzeni olmayacaktı; iktidarlar için, egemenler için, emperyalistler için insanlar birbirini katletmeyecekti. Tam da bugün savaşların, çatışmaların, inkar ve asimilasyon politikalarının sürdüğü bu coğrafyada Hacı Bektaş-ı Veli fikriyatını yaşatma, büyütme, ona sahip çıkma günlerinin içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu dergah gerçek sahiplerine iade edilmelidir, Alevi yurttaşlara iade edilmelidir. Hacı Bektaş Veli Dergahı içindeki cemevi açılmalıdır. Seçimler geldiği zaman, yeri geldiği zaman “Aleviler kardeşimizdir” diyorlar ama sıra Hacı Bektaş Veli Dergahı içindeki cemevine gelince açmıyorlar, müze yapıyorlar. İşte biz Alevileri, Kürtleri yok sayan bu riyakar anlayışla mücadele ediyoruz. Meclis’te, sokakta, Hacı Bektaş’ta, Türkiye’nin dört bir yanında Alevi yurttaşlarımızın cemevlerinin resmi olarak ibadetgah olması için mücadelemize devam edeceğiz. 

30 milyon Alevinin eşit yurttaşlık hakkını savunmak için mücadele edeceğimiz günlerdeyiz

Alevilerin, Alevilikle ilgili hiçbir hakkı tanınmıyor. Alevilerin ne yasal ne de anayasal hakları var. 30 milyon insanın inancının yasal bir güvencesi olmaz mı? Demek ki onlar Hacı Bektaş Veli fikriyatını yok sayıyorlar ama onlara hatırlatma zamanı geldi. Bugün burada olduğu gibi Kürt’üyle, Türk’üyle, Alevi’siyle, genciyle, kadınıyla birlikte Alevilerin eşit yurttaşlık hakkının yasal statüye kavuşması için ortak mücadele edeceğimiz günler içindeyiz. 

Aleviler asla yaratılmaya çalışılan koruculuk anlayışını kabul etmeyecektir

Utanmadan başka bir şey daha yapıyorlar; 30 milyon Alevinin inancını, Kültür ve Turizm Bakanlığının bir müdürlüğüne bağlamaya çalışıyorlar. Alevilik inancı, 30 milyon Alevi Kültür Bakanlığının içine sığmaz, sığmaz. 30 milyon Alevi’yi bir müdürlük içine sığdıramazsınız. Aleviler rızalığı siz canlardan alır. Aleviler asla ve kata Saray’dan rızalık almazlar. Onun için Kültür ve Turizm Bakanlığının bu beyhude yaklaşımlarından bir an önce vazgeçmesi gerekiyor. Alevi yurttaşlarımızın özgürce kendi örgütlenmesi içinde kendi inancını yaşayabileceği bir zemin yaratılması gerekiyor. Dün Kürt coğrafyasında koruculuk dayatılıyordu; bugün dedelerimizi, pirlerimizi, analarımızı maaşlara bağlayarak Alevi yurttaşlarımızın içinde korucular yaratmak istiyorlar. Ama şunu çok iyi bilsinler ki Aleviler asla Kültür ve Turizm Bakanlığının yaratmaya çalıştığı bu koruculuk anlayışını kabul etmeyecektir. Aleviler asla paraya pula, mevki ve makama fikriyatını satmayacaktır. 

DEM Parti olarak cemevlerinin yasal statüye kavuşması için mücadele etmeye devam edeceğiz

DEM Parti olarak, cemevlerinin yasal statüye bir an önce kavuşması için çalışmaya, sizinle birlikte bu talebin gerçekleşmesi için mücadele etmeye varız. Alevi çocuklarını asimile eden, onlara başka bir inancı dayatan bu anlayışa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Alevilerin ısrarla yıllardır mücadelesini verdikleri eşit yurttaşlık haklarının gerçekleşmesi için, DEM Parti olarak, hayatın her alanında Alevi canlarla birlikte mücadele etmeye varız. Aleviliği Saray’a bağlamaya çalışan Kültür ve Turizm Bakanlığının, Alevilere dayattığı bu koruculuk anlayışı ve sistemi karşısında bütün katliamlara rağmen inancından, duruşundan vazgeçmeyen Alevi yurttaşlar ve canlarla birlikte olmaya devam edeceğiz.  

Demirtaşların, Yüksekdağların yüreği Hacı Bektaş-ı Veli’de


ÇEDES adı altında Alevi çocuklarını asimile etmeye çalışan bu anlayışı kınıyoruz. Alevi çocuklarına başka bir inancı dayatan bu anlayışın bir an önce okullardan kaldırılarak Alevi çocuklarının kendi inançlarını öğrenebilecekleri bir müfredat yaratılması için mücadele edeceğiz. Buraya gelmeden önce sizlere bir selam iletildi. Biraz önce Erkan Başkan da söyledi; bu sömürü, savaş ve rant düzeni karşısında direnenler cezaevlerindedir. Ben de sizlere cezaevinden Selahattin Demirtaşların, Figen Yüksekdağların selamlarını getirdim. Onlar içeride ama yürekleri bugün Hacı Bektaş-ı Veli’de Alevi canlarla birliktedir. Haklı mücadelenizi ve duruşunuzu saygıyla selamlıyoruz. 

17 Ağustos 2024