Çocuk katliamı politiktir; erkek şiddetinin ve yaratılan toplumsal sefaletin sonucudur

Çocuk Komisyonu Eş Sözcülerimiz Beritan Güneş ve İhsan Seylan'ın açıklaması:

İzmir'de bir babanın üç çocuğunu öldürdüğünü, bir çocuğunu da yaraladığını ve yine Mardin’de bir babanın çocuğuna işkence yaptığını büyük bir üzüntüyle öğrendik. Şiddetin hiçbir biçimi tekil birer adli vaka olarak ele alınamaz. Hâlihazırda Türkiye’de çocuklara yönelik neredeyse her gün meydana gelen şiddet vakalarının yapısal, toplumsal ve siyasal nedenleri vardır.

İktidarın ve ona bağlı medya kuruluşlarının çocuklara yönelik şiddeti “cinnet” söylemleriyle tekilleştirme, istisnaileştirme ve nihayetinde meşrulaştırma girişimleri kabul edilemez. Diğer şiddet biçimlerinde olduğu gibi çocuklara yönelen şiddetin ortaya çıkmasına zemin sunan ve yaşanmasına neden olan belli faktörler birbirleriyle bağlantılıdır ve birbirlerini beslemektedir.

İzmir’deki çocuk katliamının ve Mardin’deki çocuğa yönelik işkencenin yaşanmasına zemin sunan sebeplerden biri erkek şiddetinin yaygınlaşması ve normalleşmesiyse, diğeri de bu iktidarın ülkeyi sürüklediği savaş politikalarının, yoksulluğun, açlığın ve hatta sefaletin yarattığı toplumsal çöküştür.

Bu katliam münferit değildir. AKP-MHP rejiminin politikaları Meclis’ten sokağa, evden iş yerine tüm yaşam alanlarını bir şiddet ortamı haline getirmektedir. Çocuklara yönelen erkek şiddeti, savaşı yücelten politikalardan bağımsız olmadığı gibi ülke genelinde yaygın biçimde süren erkek şiddetinden ve cezasızlık politikalarından da bağımsız değildir.

Çocuklara yönelik suçların ivedilikle durdurulması en başta mevcut iktidarın sorumluluğundadır. İstanbul Sözleşmesinden bir gecede çekilen Erdoğan ve temsil ettiği siyasi anlayış bilmelidir ki bu sözleşme çocukları da yaşatır! İzmir’deki çocuk katliamının ve Mardin’deki çocuğa yönelik işkencenin yerinde incelenerek sebeplerinin açığa çıkarılması, faillerin cezalandırılması ve benzer şiddet vakalarının bir kez daha yaşanmaması için TBMM görev almalıdır, ivedilikle bir araştırma komisyonu kurulmalıdır.

Bizler ülkeyi şiddet sarmalından kurtaracak 3. Yol siyasetimizle toplumsal barışı haykırmaktan ve çocuklarla birlikte, çocuklar için güvenli bir yaşamı inşa etme muradımızdan vazgeçmeyeceğiz!

Beritan Güneş - İhsan Seylan
DEM Parti Çocuk Komisyonu Eş Sözcüleri
27 Ağustos 2024