Demokrasi güçleri ve siyasi partiler Vanın iradesine sahip çıkıyor: Zeydanın mazbatası verilene kadar meydanlardayız

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının yargı darbesiyle gasp edilmesi nedeniyle Eş Genel Başkanlarımız Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile MYK üyelerimiz, milletvekillerimiz, Leyla Zana ve Başak Demirtaş Van’da bir araya geldi. CHP, TİP, EMEP ve çok sayıda siyasi parti ve STK da Van’a heyetler gönderdi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, TÖP Dönem Sözcüsü Pelin Kahiloğulları, SYKP Eş Genel Başkanları Feray Yılmaz Mertoğlu ve Mertcan Titiz, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Ahmet Asena ve Didem Betül Göçer, Devrimci Parti Başkanı Elif Torun Öneren, SODAP Sözcüsü Kezban Konukçu, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve CHP Milletvekilleri Sevda Kılıç, Mahmut Tanal ve Sezgin Tanrıkulu dayanışma için Van’a gelen isimler arasındaydı. Heyetimiz bütün engellemelere rağmen açıklamanın yapıldığı alana geçti. Burada her türlü saldırıya rağmen toplanan binlerce kişiyle bir araya gelen heyetimiz açıklama yaptı.

Tuncer Bakırhan: Van cevabını Newroz’da ve seçimde vermiştir 

Gelê Wanê, gelê me yê hêja hun bi xêr hatin li ser seran li ser çavan hatin. Değerli Van halkı, kahraman Van halkı; söz verdiğiniz gibi 14’te 14 yaparak faşizme, baskıya ve zulme çok büyük bir cevap verdiniz. Her bijî Van mala we ava be. Hun her bijîn. 

Daha önce de söylemiştim; Van Kürtlerin kalbidir, Kürdistan’ın kalbidir. Van ortaya koymuş olduğu bu onurlu duruşuyla, Kürtlerin demokrasi ve özgürlük taleplerinin baskıyla ve kayyım düzeniyle ortadan kaldırılamayacağı cevabını dün Newroz’da ve seçimde, bugün bu alanda vermiştir. İki dönem irademize kayyım atayanlar şimdi yine bir kumpasla, bir siyasi darbeyle, bir yargı darbesiyle Van halkının iradesini gasp etmeye çalışıyor. Buna izin verecek miyiz? Sizler bugün bütün bu baskıya, copa ve biber gazına rağmen onurluca burada bir arada durduğunuz müddetçe ne onların siyasi darbeleri ne yargı darbeleri başarıya ulaşamayacaktır. Sizlere söz veriyoruz; 14’te 14 belediyelerimizi koruyacağız. 

YSK’ya sesleniyorum; bu siyasi darbeye alet olmayın, Van halkının gözü vereceğiniz doğru ve adil kararda

Van halkının iradesini hiç kimse gasp edemez. Ankara’da o karanlık dehlizlerde yapılan hesaplar Van Newroz alanında Van Kalesine çarparak paramparça olmaya mahkumdur. Zannediyorlar ki bu haksızlığı da sineye çekeceğiz. Bu hukuksuz, bu haksız, Kürt halkının iradesini yok sayan bu anlayışı sineye çekmeyeceğiz, itiraz edeceğiz. Van halkının, Van gençlerinin, kadınlarının mazbatasını Van halkına teslim etmeleri için onlara çağrı yapıyoruz. Buradan YSK’ya seslenmek istiyorum: Bu siyasi darbenin aleti olmayın. Sizler Abdullah Zeydan’a kendi elinizle onay verdiniz, adaylığını onayladınız. Şimdi bu kararınızın arkasında durun. Bitmiş tükenmiş olan, bu seçimde Türkiye halklarından gerekli cevabı almış olan hükümetin baskısı altında lütfen kalmayın. Van halkının gözü kulağı vereceğiniz doğru ve adil karardadır. Umuyor ve diliyorum ki bu halkın iradesini yok saymayacaksınız. 

AKP’li adaya Zeydan’ın başkanlığına el uzatmaması çağrısında bulunuyorum


Bir çağrımız da AKP’li adayadır. Kürt’sen, insansan, inançlıysan, bu toprakların insanıysan bu oyuna gelme, mazbatayı kabul etme. Yarın Van halkının arasında, Van caddelerinde gezerken başını öne eğmek zorunda kalırsın. Bu halkın iradesini gasp etmeye çalışan AKP-MHP iktidarının yanında durma. Kürt halkı onurludur. İyilik yapanı da doğru yapanı da kumpas oyunlarına alet olmayanları da unutmaz. Vicdanlı bir şekilde, onurluca, başı dik bir şekilde kendi bölgende kendi halkınla yaşamak istiyorsan Abdullah Başkan ve Neslihan Başkanın hakkı olan eş başkanlığa elini uzatma. 

Türkiye halkları güçlü bir şekilde Van halkı ile dayanışma içinde

Bugün Türkiye’nin dört bir yanında Van seçimi konuşuluyor. İlk kez Türkiye, Van hakkındaki bu haksız hukuksuz karar karşısında büyük bir ittifak yapmıştır. Van’ı sahiplenen, Van halkının iradesinin arkasında duran siyasi partilere, liderlerine, demokratik kitle örgütlerine, emek ve meslek örgütlerine buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz. Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Türkiye’nin dört bir tarafındaki emekçiler ve yoksullar sizinle birliktedir. İşte bu ittifakı, bu iradeyi karar verilinceye kadar devam ettirirsek, emin olun bu coşku, kitlesellik ve inanç karşısında ne yargı ne siyasi iktidar ne de hiçbir darbe durabilir. Konuklarımız yanımızda. Misafirlerimiz başımız üstüne gelmiş. Sizinle dayanışma içindeler. Biz de onlara teşekkür ediyoruz. Bir kez daha AKP iktidarına sesleniyorum: Bu halkın iradesini gasp ettiğiniz müddetçe kaybetmeye mahkumsunuz. 31 Mart’ta kaybettiniz. Bu yanlış yoldan dönün. Bu yol yol değil. Bu yol bir yere çıkmaz. Yanlış hesaplarınız dün olduğu gibi bugün burada yok oldu. Gelê Wanê mala we ava be hûn her bijîn. Li ber pêşwaziya we, li ber yekîtiya we, li ber deng û rengê we, li ber îradeya we em cardin dîsa bejna xwe ditewînin. Meraq nekin heya ku em mazbataya Wanê nestînin em naçin cihekî. Em bi we re ne. Înşelah em ê bi ser bikevin.  

Tülay Hatimoğulları: Onların kumpasını siz boşa düşüreceksiniz

Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Siz değerli halkımızın bu değerli iradesi olduğu sürece Selo Başkan dahil olmak üzere cezaevindeki bütün arkadaşlarımızı hep beraber çıkaracağız. Değerli Van halkı, bizler burada konuşurken sadece sizlere değil Türkiye’de yaşayan 85 milyon insana sesleniyoruz. Abdullah Zeydan kardeşimizin adaylığını onaylayan YSK, seçimlere 48 saat kala Cuma günü beşe beş kala onun adaylığıyla ilgili sorun bildiriyor. Ve bu sorun bizlere, DEM Parti’ye iletilmeden önce AKP’ye ve AKP’nin adayına iletilmiş. Seçimler gerçekleşirken onlar bize kumpas kuruyorlardı. Ama onların kumpasını siz boşa düşüreceksiniz. 

Olumlu bir karar alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz

Van İl Seçim Kurulu 2’ye 1 oy ile yani bir şerh ile bu kararı almış durumda. Bu sabah avukatlarımız, parti yetkililerimiz bir çalışma yürüttü ve oldukça geniş bir itirazı YSK’ya ulaştırdı. Bu itirazımız kabul edilinceye dek DEM Parti olarak halkımızla beraber demokratik mücadelede en güçlü şekilde tavır koyacağız. Abdullah Zeydan’a mazbatası verilene dek bu mücadelemiz devam edecek. Bizler MYK toplantımızı bugün burada, Van’da yaptık. Bütün MYK ve PM üyelerimiz ve vekillerimizin önemli bir çoğunluğu bu karar olumlu bir şekilde netleşinceye dek Van’da olacak, Van halkı ile beraber bu mücadeleyi yürüteceğiz. 

YSK’nın görevi Van halkının, Zeydan’ın seçme ve seçilme hakkına sahip çıkmaktır 

Şunu bilmenizi isteriz; Türkiye’de siyasetin en solundan en sağına kadar çok farklı siyasi görüşlere sahip insanların kalbi şu an Van için atıyor. Bütün Türkiye ve Avrupa'da Van ile dayanışma sesleri yükseliyor. Bütün Türkiye ve dünya bilsin ki böylesi bir uygulama Türkiye tarihinde ilk kez görüyor. İlk kez bu kadar dibe vurmuş bir hukuk garabetine, bu kadar kirli işin döndüğüne tanık olduk. Bugün bütün barolar bu karar haksız ve hukuksuzdur diyor. Bizler bu irade gaspına hep beraber karşı duracağız. İki noktaya daha değinerek bitireceğim değerli halkımız. Buradan YSK’ya sesleniyoruz: YSK’nın en önemli görevi bütün yurttaşların seçme ve seçilme hakkına sahip çıkmak ve korumaktır. YSK’nın Van halkının ve Abdullah Zeydan’ın seçme ve seçilme hakkına sahip çıkmasını bekliyoruz. Bu karar çıkana kadar alanlardayız, meydanlardayız. Ve sizlerin huzurunda bize desteklerini esirgemeyen Türkiye’deki bütün demokrasi güçlerine, bileşenlerimize, ittifak güçlerimize, yüreği demokrasiden yana atan 85 milyon yurttaşımıza teşekkür ediyoruz, mücadeleye devam diyoruz. Başarana kadar mücadeleye devam. 

Başak Demirtaş: Bu onurlu irade karşısında hiçbir gücün duramayacağını biliyoruz

Gelê me yê hêja hûn hemû bixêr hatin serseran serçavan hatin. Bugün Van halkının bu iradesi karşısında ne kadar onur ve gurur duyduğumuzu söylemek için, bu irade karşısında saygıyla eğilmek için buradayız. Selahattin’in de Selçuk Mızraklı’nın da Van halkına selam ve sevgileri var. Selahattin Başkan dedi ki Van halkı 14-0 yaparak hücrelerimizde bizleri onurlandırdı, gururlandırdı. Van halkıyla onur ve gurur duyuyoruz. Bu onurlu irade karşısında hiçbir gücün duramayacağını biliyoruz. Diyoruz ki an serkeftin an serkeftin. Bi xatirê we. 

Leyla Zana: Em dibêjin rêzê bigirin ji vê îradeyê re

Wan hûn taca serê Kurdistanê ne, serkeftina we pîroz dikim. Sekna we pîroz dikim, îradeya we pîroz dikim. Vê berxwedanê bê navber da xuyakirin, ez bawer im dengê we gihiştiye erşan, berxwedana we pîroz e, berxwedana we berxwedaneke bi heysiyet û bi şeref e. Îro roja xîretê ye. Ciwanino, xwişk û birano; ev neheqiya ku li we dibe, ev zilma ku li we dibe bi tu awayî nayê qebûlkirin. Berxwedana we, îradeya we dê cardin bi ser bikeve, di vê de qet nekevin şik û fikaran. Ên ku îradeya we ji destê we girtine niha ji biryarên xwe şerm dikin. Em dibêjin Wan Şirnex, Bidlîs îradeya gelê Kurd e. Bi hêsanî nêzê vê îradeyê nebin. Hiqûq ji we re jî hewce ye. Siberoj hûn ê jî hewceyî wê hiqûqê bibin. Ez bang li serokkomar dikim, dema ku ew tên hilbijartin demokrasî heye dema ku Kurd tên hilbijartin demokrasî diçe fezayê. Em dibêjin rêzê bigirin ji vê îradeyê re, vê biryara şaş di demeke nêz de sererast bikin û ji vî gelî re hurmet bikin. Ez we hemûyan cardin bi hurmet, bi hezkirin, bi rêzdarî coşa we, îradeya we silav dikim. Hûn ê bi ser bikevin. 

3 Nisan 2024