Demokrasiden yana tavır gösteren halkların irade gaspına tahammülü yoktur

Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcümüz Mehmet Rüştü Tiryaki'nin açıklaması:

31 Mart 2024 seçimlerinde partimiz DEM Parti, 78 belediyeyi kazanmış ve halklarımız kayyım uygulamasını kabul etmediğini sandıkta göstermiştir. Sandıkta umduğunu bulamayan iktidar ortakları Hilvan seçim sonuçlarını kabul etmemiş ve seçimlerin yenilenmesi için YSK eliyle karar almıştı. Söz konusu bu karardan sonra 2 Haziran’da yapılan yenileme seçimlerinde partimiz ve Hilvan halkı iktidar ortaklarına tarihi bir hezimet yaşatmıştır.

AKP-MHP iktidar bloku, Hilvan’da yaşadığı hezimeti kabul etmek yerine yine halkın iradesini kendisine hedef olarak seçmiştir. Hakkari Belediyesi Eş Başkanımız Mehmet Sıdık Akış, sabah erken saatlerde Van’da gözaltına alınmış ve İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklama ile Hakkari Valisinin kayyım olarak atandığını açıklamıştır. İçişleri Bakanlığı bu kararıyla kendisini mahkemenin yerine koymuş ve mahkeme kararını beklemeden karar vermiştir. Kayyım atanmasıyla Belediye Meclisinin iradesi de ortadan kaldırılmıştır.

Kendilerini askeri darbe mağduru olarak lanse edenler bu darbeyi “Allah’ın lütfuna” dönüştürme çabalarına kayyım uygulaması üzerinden devam etmektedirler. 15 Temmuz askeri darbe girişiminden bu yana Türkiye 8 yıldır siyasi darbelerle yönetilmeye çalışılmaktadır. Kendinden olmayanı düşmanlaştıran, karşıt görüş bildireni zindanlarda cezalandıran, kazanamadığını gasp eden bir anlayış ile Türkiye yönetilmeye çalışılmaktadır. Bu anlayış, bugün bir kez daha düşmanca yönünü Kürt halkının iradesi üzerinden göstermiştir.

Bugün Türkiye halklarına normalleşme çağrısı yapanların samimiyetsizlikleri bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. AKP Genel Başkanının ifadelerinin “Kürtler hariç” anlamını içerdiğini anlıyoruz. Türkiye eğer bir normalleşme sürecine girecekse şüphesiz bunun yolu Kürtlerle savaşmaktan ve onların iradesine saldırmaktan değil Kürtlerle bir arada ortak yaşamı inşa etmekten geçer.  

31 Mart seçimleri öncesinde Hakkari’de her türlü kirli yönteme başvuran AKP-MHP, yine de sandıkta umduğunu bulamadı. Haram seçmen taşıma, sandık güvenliğini ortadan kaldırma, para dağıtma gibi yollara başvuranlar Hakkari halkının ortaya koyduğu irade beyanının önüne geçememiştir. Hakkari halkı her zaman olduğu gibi iradesine sahip çıkmış ve irade beyanını partimizden yana ortaya koymuştur. Bugün bizlere düşen de bu iradeye sahip çıkmak ve korumaktır.

Buradan iktidar ortaklarını bir kez daha uyarıyoruz: Daha önce denenmiş ve kabul görmemiş bu yol ve yöntemlerden vazgeçin. Demokrasiden yana tavır gösteren halkların gaspçı kayyım politikasına karşı tahammülü yoktur. Hakkari halkı 2 ay önce sandıkta iradesini tecelli ettirmiştir. Size düşen sadece ve sadece bu iradeye saygı göstermektir. DEM Parti olarak kayyım gaspını kabul etmeyeceğimizi ve bulunduğumuz her alanda halkımızla birlikte demokratik tepkimizi göstermekten geri durmayacağımızı belirtiyoruz.

Mehmet Rüştü Tiryaki
Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü
3 Haziran 2024