Ege’deki orman yangınları sonrasında Kürtleri ve üyelerimizi hedef gösteren hesaplarla ilgili suç duyurumuz

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonumuz, Ege’deki orman yangınları sonrasında Kürtleri ve üyelerimizi fişleyen ve hedef gösteren sosyal medya hesaplarıyla ilgili “suç işlemeye tahrik” ve “halkı kin ve düşmanlığa sevk etme” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, açık bir şekilde suç unsuru içeren 10’dan fazla paylaşım ve hesaba delilleriyle birlikte yer verildi. Suç duyurusunda özetle şu ifadeler kullanıldı: 

“Önemle belirtmek gerekir ki, ekte ekran görüntülerine yer verilen sosyal medya hesap kullanıcılarının kimlik bilgilerinin tespiti adına ihtimamla ve etkin bir soruşturma yürütülmelidir. 

Savcılık emrindeki adli kolluğun sosyal medya hesap kullanıcılarını tespit noktasında teknik donanıma sahip olduğuna, özellikle ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçu yönünden kamuoyuna mal olan çok sayıda soruşturmada tanık olunmaktadır. Nitekim 31.12.2023 tarihinde ırkçı, sinkaf ve kin ve düşmanlık öğütleyen, suçun ve suçluluğun övüldüğü içerikteki paylaşımlar gerçekleştiren …’in kimlik bilgileri kollukça ivedi biçimde tespit edilmiş ve ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçu yönünden yürütülen soruşturma kapsamında hakkında tutuklama kararı verilmiştir. Bu yönüyle işaret edilen suçları gerçekleştirdiği sabit olan hesap kullanıcılarının kimlik bilgilerinin, kollukça kolaylıkla tespit edilebileceği açıktır. 

Yukarıda ayrıntılı olarak izah edilen ve resen dikkate alınacak sebeplerle yoğun tahrik/tahkir ve nefret söylemi içerikli paylaşımı dolayısıyla şüpheliler hakkında TCK m. 214 ‘suç işlemeye alenen tahrik’, TCK m. 215 ‘suçu ve suçluyu övme’, TCK m. 216 ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama’, TCK 217/A ‘halka yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçları ile savcılığınızca resen tespit edilecek başkaca suçlardan soruşturma yürütülerek cezalandırma talebiyle iddianame tanzimini talep ederiz.”

21 Ağustos 2024