Eş Genel Başkanlarımız Mardin ve Siirtde belediyeleri ziyaret etti

Eş Genel Başkanlarımız Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan Mardin ve Siirt'de belediyelerimizi ziyaret etti.

Eş Genel Başkanımız Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit, Siirt Milletvekilimiz Sebahat Erdoğan Sarıtaş ve beraberindeki heyet Siirt, Veyselkarani ve Kurtalan Belediyelerini ziyaret etti.

Bakırhan ve beraberindeki heyet Siirt Belediyesi Eş Başkanları Sofya Alağaş ve Mehmet Kaysi, Veyselkarani Belediye Eş Başkanları Enes Cengiz ve Berfin Evren, Kurtalan Belediyesi Eş Başkanları Ali Rıza Bingöl ve Sadiye Aktin’i ziyaret etti.

Belediye eş başkanlarını kutlayan Bakırhan, belediye emekçilerinin bayramını kutladı. Bakırhan, Siirt Belediyesi'ne yaptığı ziyarette özetle şunları söyledi;

Em yekîtiya xwe xurt bikin tu kes nikare careke din îradeya me xesb bike

“Ev 4 car in gelê Sêrtê îradeya xwe nîşan didin lê ev sîstem îradeya me nas nake. Di 31ê Adarê de jî bi heqekî mezin şaredariya xwe stend. Em spasiya her du hevşaredarên xwe dikin. We pîroz dikim, mala we ava be. We ji Sêrtê bersiveke pir mezin da vê pergala xesbker. Em jî li cem îradeya we ne. Em ê ji vir şûn de li tu derê û li Colemêrgê jî nahêlin kes îradeya me xesb bike. Em her gavê bi hev re bixebitin, yekîtiya xwe xurt bikin wellehî tu kes nikare careke din îradeya me xesb bike. Jixwe me bersiva wan da. Partiya desthilatdar di 31ê Adarê de bi rêjeyeke mezin wenda kir. Dema ku şaredariyên me xesb kirin wenda kirin, zimanê me qedexe kirin wenda kirin. Ew dijminên îradeya me ne, çanda me ne, hunera me ne û lewma wenda kirin. Em ê wan bişînin û Tirkiyeyê hîna zêde demokratîk, hîna zêde azad em ê bi hev re çêkin.”

Eş Genel Başkanımız Tülay Hatimoğulları, milletvekillerimiz Beritan Güneş Altın, George Aslan, Saliha Aydeniz, Kamuran Tanhan, Meral Danış Beştaş ve beraberindeki heyet, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Devrim Demir ve Ahmet Türk, Mazıdağı Belediye Eş Başkanları Kudret Uçuk ve Hamdin Demir, Derik Belediyesi Eş Başkanları Songül Özbahçeci ve Cengiz Temelli, Nusaybin Belediyesi Eş Başkanları Gülbin Şahin Dağhan ve Selahattin Ay, Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanları Zeyni İpek ve Hamdiye Bilek Turgay, Artuklu Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Ali Amak ve Münevver Ölker'i ziyaret etti.

Mazıdağı Belediyesi ziyaretinde konuşan Hatimoğulları, özetle şunları söyledi;

Kayyıma karşı Türkiye’nin dört bir yanında tepki var

“Bayram tadında bir bayram geçirmeyi o kadar özlemişiz ki çatışmaların, savaşların olmadığı, siyasetin kutuplaştırılmadığı, toplumun kutuplaştırılmadığı, kayyım siyasetinin olmadığı, Türkiye’de yaşayan farklı halkların ve inançların eşit yurttaşlık temelinde haklarını elde etmiş olduğu, barışçıl ve demokratik bir Türkiye’de bu bayramları geçirmeyi umut ediyoruz.

Tabi Hilvan’ın seçimleri tekrar gerçekleştiğinde, Hilvan seçiminde de elde edilen başarı üzerinden 12 saat bile geçmemişken Hakkari’ye kayyım atandı. Kayyım siyasetinin Türkiye’ye neler kaybettirdiğini yaşayarak deneyimledik. Kayyımla yönetilmeye çalışılan, seçilmişin yerine atanmışın yönetmeye çalıştığı, yönetmediği yerlerde kentlerimizin nasıl hizmetsiz kaldığını ve nasıl cezalandırıldığını çok iyi biliyoruz. Herkes deneyimledi. Bugün kayyım siyasetine karşı sadece DEM Parti olarak değil Türkiye’nin dört bir yanında buna karşı itirazlar yükselmiş durumda. Bize düşen en önemli görev kayyım siyasetini boşa düşürmek için her türlü mücadeleyi hayata geçirmektir. Bizim dışımızdaki demokrasi güçleri ile, kayyım siyasetinin Türkiye’ye neler kaybettiğini bilen kesimlerle bu dayanışmayı daha fazla geliştirmek ve daha sonuç alıcı evreye geçmek gibi bir derdimiz var. 

Yerellerimizin yürüttüğü kayyım karşıtı çalışmaların etkinliklerin çok önemli anlamı var. Bunu daha güçlü bir şekilde yürütmek önemli hem de her yerde. Belediyemizin olduğu olmadığı her yerde bunu demokratik zeminde yürütmek çok anlamlı. Tabi bizler kayyım politikasının önümüzdeki dönem bize ne göstereceğini şu an elbette net olarak kestiremiyoruz. Ama şundan çok eminiz, biz belediye yönetimlerine talip olurken, tıpkı sizin burada olduğu gibi Türkiye’nin her yerinde, bölgenin her yerinde biz bu yönetimlere talip olurken demokratik belediyecilik anlayışıyla kente hizmet için bu görevlere talip olduk.

Kent hizmetlerine odaklanacağız

Bizim bu dönemde belediye eş başkanlarımızdan, meclis üyelerimizden en önemli istediğimiz, kent hizmetine odaklanmak. Belediyenin acil olarak hayata geçirmesi gereken, çalışma programının yanı sıra orta ve uzun vadeli programını hızla belirlemesi. Dolaştığımız belediyeler bu konuda yol almış. Bazen belediyeciliğin en basit ve en asli hizmeti görünen çöp toplamaktan tutalım yolların temizlenmesi gibi toplumda en çok arzulanan işlere kadar. Ne yazık ki geçmiş dönemde, kayyım dönemlerinde düzenli çöp toplanmayan yerlerden şikayet geldi. En basit bu çalışmalardan başlayacak belediyelerimizi kentin bütün hizmetine sunmak üzere çalışma yürütmemiz çok önemli.

Dolaştığımız Belediyelerimizin en önemli sorunu çok borç kalması. Başka partilerden devralmışsak yine aynı yönetim anlayışının çok ciddi borçlandırıldığını görüyoruz. Bazı yerlerde İller Bankası'ndan gelen bütçe personel giderini dahi karşılamıyor. Burada da durum aynı ama şikayet mercii değiliz, çözüm merciiyiz. Sonuçta maddi kaynaklar yaratmak gibi özel gündemimiz de var. Belediyelerimizin böyle özel bir gündemi de var. Bizler yine kendi kaynağını kendisi yaratmaya çalışan bir yapıyız, merkezi yönetimden gelen kaynakları en iyi şekilde kullanmak gibi sorumluluğumuz var. Bunu en iyi şekilde yapacağımıza inanıyoruz.

Deniz Poyrazları katleden zihniyete geçit vermeyeceğiz

Bugün Deniz Poyraz'ın katledilmesinin yıl dönümü. Onu asla unutmayacağız. Deniz Poyrazları katleden zihniyete geçit vermeyeceğiz. Burada da Kızıltepe'nin çocuklarından Uğur Kaymaz'ı da anmak istiyorum. Hikayeleri birbirinin aynısıdır. Bu hikayelerin bir daha yaşanmaması ve burada yaşayan bütün insanlar olarak barış ve huzur içinde yaşayabileceğimiz bir dönemi tesis etmek ellerimizdedir. Bunu yapabiliriz. Bunun için başta kayyımcı zihniyetin ortadan kalkması ve eşit yurttaşlık muamelesi gösterilmesi çok önemli. Oysa Türkiye'de Kürt halkı bu ülkenin en kadim halklarındandır. Ama yaklaşımın nasıl olduğu ortadadır." 

17 Haziran 2024