Êzidî halkının Çarşema Sor Bayramı kutlu olsun

Êzidî halkı tarafından ilkbaharın başlangıç günü olarak kabul edilen ve yeni yılın ilk günü olarak kutlanan Çarşema Serê Nîsanê, Çarşema Sor; hem evrenin hem de dünyanın maya tuttuğu gündür.

Êzidîler, sonuncusu Şengal’de olmak üzere kültürü, dili, inancı ve kimliği nedeni ile 73 defa katliama uğratılan bir halktır. 73’üncü ferman tüm dünyanın gözü önünde yaşanırken, soykırımın gerçekleştiği 2014’ten bugüne IŞİD çetelerinin elinde esir tutulan binlerce kadın ve çocuğun akıbetleri halen belirsizdir.

Geçtiğimiz Ekim ayında Ankara’da koruma altındaki Êzidî çocuğun ailesini katledip, kendisini kaçıran IŞİD’li aileye geri verildiği utanç verici skandal, Êzidî kadın ve çocukların yaşadıkları dramın boyutlarını ve bu katliamcı zihniyetin hangi güçlerin himayesi altında olduğunu anlamak için yeterlidir.

Êzidî halkının yaşadığı acıları yürekten hissediyoruz. Onlarla dayanışarak bu şiddet sarmalından hep birlikte çıkacağız. Ve bayramları acılarla değil, bayram tadındaki günlerde hep beraber kutlayacağız.

Halkların ve inançların bir arada özgürce yaşayabileceğine olan inancımızla; yeni yaşamın simgesi olan Çarşema Sor Bayramının; bütün insanlık için barışa, özgürlüğe, adalete ve eşitliğe vesile olmasını diliyor, kadim Êzidî halkının bayramını kutluyoruz.

Yüksel Mutlu-Mahfuz Güleryüz
Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri
17 Nisan 2024