Halide Türkoğlu: Demokratik toplum inşasını kadınlarla öreceğiz

Kadın Meclisimiz, Barış ve Demokratik Toplumun İnşasında Kadın Buluşmalarını gerçekleştirmeye başladı. Yerel demokraside kadın mücadelesini ve barışı konuşmak için İstanbul’da kadın platformları, örgütleri ve feministlerle bir araya geldik.

Burada konuşan Kadın Meclisi Sözcümüz Halide Türkoğlu, DEM Parti Kadın Meclisinin örgütlenme ve siyaseti örme açısından özgün ve özerk olarak örgütlendiğini, çoklu bileşen ve farklı mücadele hatlarını siyaset içinde özne haline getirmeye çalıştığını söyledi. Mevcut hedeflerinin, erkek egemen siyasetle mücadele ederken, kadın özgürlük ve eşitlik mücadelesinde demokratik siyaset anlayışını kurmak olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, “27 Şubat’ta Sayın Öcalan’ın Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı'yla birlikte DEM Parti Kadın Meclisi de kimi tartışmalar yürüttü. Bu tartışmalarda en belirgin şekilde öne çıkan mesele, barış ve demokratik toplumun ne olduğuna dairdi. Siyasetin kendisi, erkek egemen diliyle demokratik toplumu ve barışı konuşmuyor. Bizler ilk etapta demokratik siyaset alanı olan ve Meclis'te bulunan partilerin kadın yapılarıyla bir araya geldik. Eğer bu sorun Meclis'te çözülecekse, kadınlar olmadan çözülemeyeceği kesin. Ancak barışın toplumsallaşması sadece merkezi siyasetle olmuyor. Sahada, yerelde de kendini örgütlemesi gerekiyor. Yerel demokrasi dediğimiz alanlarla yani kadın örgütleriyle, kadın perspektifyle çalışma yürüten kesimlerle birlikte nasıl bir verim alacağız, bunu Meclis gündemine nasıl taşıyacağız?” diye konuştu.

Kadınların ortak barış mücadelesine vurgu

Ortadoğu'daki savaşlarda herkesin rol aldığı bir dönemde bu sürecin geliştiğini belirten Türkoğlu, “Suriye örneğinde, mevcut yönetimin demokratik bir işleyişi kuramadığı, tekçilikte ısrar ettiği görülüyor. Cinsiyetçilik üzerinden politika üretme durumu var. Ama yine Kuzey ve Doğu Suriye’de kadın özgürlükçü bir modelin olduğunu, bir toplumsal sözleşmenin ve kadın özgürlükçü paradigmanın olduğunu görüyoruz. Demokratik bir Suriye rejimi inşa edilecekse kadınlar bunun parçası olmalı” dedi.

Türkoğlu, “Peki kayyım politikalarının Kürdistan’la sınırlı tutulmadığı, hukuksuzluğun yargı eliyle işlendiği bir süreçte barışı konuşmakla beraber demokratik toplumun inşasında biz kadınlar mücadeleyi nasıl büyüteceğiz? İktidar, süreci kendine göre şekillendirmek istiyor. Ama biz kadınlar, her zaman bu gibi riskleri gören bir yerden var olma mücadelesi yürüttük. Demokratik toplum inşasında kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesini nasıl siyasetin merkezine getirebiliriz? Genel siyasette barış ve demokratik toplum konuşulsa dahi kadın özgürlük ve eşitlik mücadelesi arka plana atılıyor. Bir demokratik toplum inşası konuşulurken kadın katliamları devam ediyor. Kadın gündemleri hiçbir şekilde üzeri örtülemeyecek bir meseledir. Bu hattın daha da görünür olması gerekir. Cinsel şiddet meselesini, gözaltı ve tutuklamaları, eşitlik mücadelemizi demokratik toplum inşasının temel gündemi haline getirmeliyiz. Kadın örgütlerinin ve feministlerin önerilerine ihtiyacımız var. Bir yandan bu süreci Meclis'te örmek, bir yandan yerellerde bu tartışmayı yürütmek istiyoruz. DEM Parti Kadın Meclisi bu süreci çoklu mücadeleyle çözmek istiyor. Kadın dayanışmasını oluşturabilmeyi, yerellerde kadın örgütleri ve platformlarıyla bu tartışmayı yürütmeyi istiyoruz. Aynı zamanda, demokratik toplumun inşasında asıl özne olan kadınlarla, farklı inançlarla ve kimliklerle bunu nasıl öreceğiz konuşalım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

8 Nisan 2025