Halide Türkoğlu: Kadın eş başkanlarımızla çalışmalarımızı daha da büyüteceğiz

Kadın Meclisi Sözcümüz Halide Türkoğlu, Bozova Belediyesinin Kadın Dinlenme Evinin açılışında konuştu. Türkoğlu, şunları söyledi:

Bugün Urfa Bozova’da önemli bir çalışmanın adımını atıyoruz. Geçmiş dönemde de bir kadın dinlenme evimiz vardı. Ancak kayyımlar belediyelerimizi gasp ettikten sonra, kadınların birçok kazanımlarına el koydukları gibi, kadın dinlenme evlerimize de el koydular. Bugün yeniden bir kadın dinlenme evini açarken, yerel yönetimlerde kadın hizmetlerine dair en üst çalışmalarımızı, bu çalışmayla bir kez daha göstermiş olduk. Bozova’daki kadınlar yalnız değildir. Bozova’da bir kadın belediyeciliği vardır. Bundan sonraki politikalarımızda kadınların eşit yaşamlarını sürdürebilmeleri için belediyemiz en güçlü şekilde buna öncülük yapacaktır. Bu belediye kadınların, gençlerin, halkların belediyesidir. İlk günden beri bu iradeyi göstermeye çalıştık. Bu çalışmanın biz kadınlar için önemli bir çalışma olduğunu vurgulamak istiyorum. Bugüne kadar kadınlara kent hakkı tanınmadı. Kentlerin nasıl dizayn edildiğini çok iyi biliyoruz. Bir ilçe belediyesi erkeklerin yönetiminde olduğu zaman hizmetler kadınlara verilmiyor, kadınlar eşit hizmetten faydalanamıyor. Kadınlar sorunlarını konuşabileceği, ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir mekana sahip olamıyor. Bu yönüyle belediyeleri erkek egemenliği üzerinde düzenlemişler.

Kadın dinlenme evi en temel ihtiyaçtır

Kadın Dinlenme Evimizle birlikte Bozova’da kadınlara yönelik birçok çalışma ve proje hayata geçecektir. Eş başkanlık sistemimiz bunun teminatı üzerine kurulan bir sistemdir. Kadınların ilçe belediyelerinde, mahallesinde, köylerinde temel ihtiyaçlarını giderebilmesi için bir kadın dinleme evi en temel ihtiyaçtır. Bugün burada kadınlar sosyal yaşama katılamıyorsa, bu kentin dizayn edilmesinde erkeklere göre yapılmış olmasından kaynaklanıyor. Düşünün köyden ilçe merkezine geliyorsunuz, temel ihtiyaçlarınız var ama bir yerde dinlenemiyorsunuz, birçok seferde kaldırım taşlarında oturmak zorunda kalıyorsunuz gidecek bir mekanınız olmadığı için. Bugün bu dinlenme evi birilerine göre küçük bir proje olabilir ama bizim yaşamlarımızı kolaylaştıracaktır. Köyde ve mahallede yaşayan kadının da kendi ihtiyaçlarını giderebileceği bir alandır. Eş başkanlık sistemimizle, kadın eş başkanlarımızla biz bu çalışmaları daha da büyüteceğiz. Sadece kadın dinleme evleriyle sınırlı kalmak istemiyoruz. Kadın merkezlerinde de şiddetle mücadele noktasında çalışmalar yapmak istiyoruz. Üretim alanları ve kooperatiflerle, kadınların üretebildiği ve aynı zamanda bu ürünlerin satışını yapabildiği çalışmalar yapmak istiyoruz. Genç kadınlara dair çalışmaları hayata geçireceğiz.

28 Mayıs 2024