Hatimoğulları: Kayyım darbesi karşısında dayanışmayla direnerek kazanacağız

Eş Genel Başkanımız Tülay Hatimoğulları, Hakkari’de gerçekleşen irade gaspına karşı Emek, Barış ve Demokrasi Güçlerinin İstanbul’da yaptığı açıklamaya katıldı. Eyleme çok sayıda kurum temsilcisi katılarak kayyım darbesine tepki gösterdi. Burada konuşan Hatimoğulları, şunları söyledi:

AKP üçüncü kez siyasi darbe gerçekleştirdi

Bugün bir darbe daha yaşandı bu ülkede. AKP iktidara geldiği zaman toplumu, Türkiye’yi vesayet rejiminden kurtaracağız, darbeci anlayışlardan kurtaracağız diye yola çıkmıştı. Oysa şu an DEM Parti’nin belediyelerine kayyım atayarak üçüncü kez siyasi darbe gerçekleştirdi. Seçilmişlerimizin dokunulmazlığını kaldırarak, onları cezaevine koyarak, Kobanî Kumpas Davasını tezgahlayarak, Sevgili Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın aralarında olduğu 13 arkadaşımıza kısa sürece önce 407 yıl 7 ay hapis cezası vererek darbelere zaten imza atmıştı. Bugün de Hakkari’de belediyemize kayyım atadılar. Belediye Eş Başkanımız Mehmet Sıdık Akış Van’da gözaltına alındı. Gerekçe ise 10 sene önceki bir dava. 10 yıl kış uykusuna yattı bunlar. 10 sene sonra akılları başlarına gelmiş sözde. 10 yıl sonra, yani Mehmet Sıddık Hakkari Belediye Eş Başkanı olduktan sonra AKP’nin aklına davayı devreye sokmak geliyor. Uydurmuş oldukları bir sahte iddianameyle belediye eş başkanımız hakkında dava açtılar. 

Kayyım Vali Süleyman Soylu’nun ekibinden

Akış bugün gözaltına alındı. Gözaltına almakla da yetinilmedi. Bu işin hukuki süreci Anayasada kaleme alınmıştır, anayasal güvence altına alınmıştır. Masumiyet karinesi gereği bir kişi hakkında karar oluşana dek belediyeye kayyım atanamaz. Ama onların derdi kayyım atamak olduğu için arkadaşımız gözaltına alındığı zaman Hakkari Valisi kayyım olarak atanıyor. Kimdir bu kayyım? Bu kayyım Süleyman Soylu’nun ekibinden. Arkadaşlarımız hakkında davayı açan kimdir? FETÖ’ye mensup olan yargıçlar, yargılanan yargıçlar. Buradan bir kez daha diyoruz ki irademizi gasp etmenize izin vermeyeceğiz, irademizi gasp edemezsiniz. 31 Mart seçimlerinde değerli halklarımız bir kez daha gösterdi, özellikle kayyım atanmış belediyelerde oylarımızı katlayarak kazandık. Saray, Erdoğan buraya kulak ver: Senin kayyım atamalarına rağmen halk sana biat etmiyor. Sen kayyım atadıkça, Saray’dan kayyımların emrini verdikçe AKP eriyor.

Bu kayyım atamalarıyla Kürtlere diyor ki sen kendi kendini yönetemezsin


Bugün AKP’nin son yerel seçimlerde aldığı oylar ortadadır. AKP hızla erimektedir. Daha da eriyecektir, bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Burada olan bütün devrimci demokratik kurumlarla beraber faşizme karşı omuz omuza diyoruz. Özellikle bugüne kadar HDP’ye, DEM Parti’ye oy vermemiş olan değerli halklarımıza sesleniyorum. Zannetmeyin ki sadece Kürt’ün iradesini gasp etmek için kayyım atanıyor. Doğrudur, Kürt’ün iradesini gasp etmek, seçme ve seçilme hakkını elinden almak için kayyım atanmıştır. Bu kayyım atamaları ile Kürt’e diyor ki sen kendi kendine yönetemezsin. Senin seçme ve seçilme ehliyetin yoktur diyerek aslında Kürt halkını vatandaşlıktan çıkarmış oluyorlar. Saray’ın kulağına küpe olsun. 

Hakkari Belediyesini rant alanına çevirmek istiyorlar

AKP Türkiye genelinde çok sayıda belediye kaybetti. Kayyım onlar için bir para, bir sermaye alanı. Sözüm ona hizmet amaçlı geliyoruz diyorlar ama asıl amaçları belediye kaynaklarını kendi yandaşlarına peşkeş çekmek. Kürdistan’daki belediyeleri, Hakkari’deki belediyeyi rant alanına çevirmek istiyorlar. Borçsuzken kayyım atadıkları Hakkari Belediyesinin şu anki borcu 315 milyon. Bununla hiçbir hizmet yapılmamış değerli Türkiye halkları. Bunu kayyım atadıkları vali yapmış. AKP’nin yandaşı 2-3 aileye parayı paylaştırmak üzere, kendi yandaşlarına peşkeş çekmek üzere kayyım atıyorlar. O nedenle bütün Türkiye halkları bilsin ki onların isnat ettiği hiçbir gerekçe doğru değildir. Sadece ve sadece bahane üretme peşindeler. Bunu halk biliyor. Biz seçim meydanlarında dolaşırken söyledik, buradan bir kez daha İstanbul’un göbeğinden söylüyorum. AKP’nin bölgedeki seçmeni de kayyım atanmasına karşıdır. Daha önce AKP’ye oy verdiği halde kayyım atadığı için DEM Parti’yi destekleyen insan sayısı çok fazla. Seçim sonuçlarına katlanamadılar. AKP öncelikle bunu kendi tabanına açıklamayı başarsın. Açıklayamazlar. Çünkü yalan söylüyorlar. 

Bu darbe karşısında dayanışarak, mücadele ederek kazanacağız


AKP iktidarı, seçimlerden aldığı yenilgiden sonra “normalleşme süreci” başlatmadan söz etmişti. Oysa ortada hiçbir normalleşme yok. Kürt’e normalleşme yok, DEM Parti’ye normalleşme yok. Çünkü bunlar a-normal. Çünkü bunlar faşist rejimde, otoriter rejimde ısrarcı. Bütün halklar olarak, bütün demokratik güçler olarak bu kayyım darbesine karşıyız. Bu darbenin 12 Eylül askeri cunta rejiminden farkı yoktur. AKP darbecidir. MHP darbecidir. Saray darbecidir. Bunu asla kabul etmiyoruz. Bu darbe karşısında demokratik haklarımızı ve mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Birlikte dayanışarak kazanacağız, faşizme karşı mücadele ederek kazanacağız.

3 Haziran 2024