Hatimoğulları: Tecrit kalkmalı, Sayın Öcalanın fiziki özgürlüğü derhal sağlanmalıdır

Eş Genel Başkanımız Tülay Hatimoğulları, Mersin’de gerçekleştirilen halk buluşmamıza katıldı. Burada konuşan Hatimoğulları, şunları söyledi:

Merhaba hevalino, hûn bi xêr hatin, li ser seran li ser çavan hatin. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz, hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Burada analarımız var; analarımızı, kadınları sevgiyle selamlıyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Sevgili gençler; bu ülkenin umudu, bu ülkenin geleceği, özgürlüğün ve demokrasinin teminatı olan sizleri sevgiyle selamlıyorum.

Dört parça Kürdistan’da Kürt halkı onurlu bir şekilde mücadele ediyor

Kongremizden sonra siz değerli halkımızla buluşmak üzere eş genel başkanlar olarak il il dolaşıyoruz. Bugün biz buradayız, Eş Genel Başkanımız Tuncer Bakırhan ise Batman’daydı. Bizler Türkiye'nin batısı ile doğusu arasında, Türkiye ile Kürdistan arasında büyük bir köprü olan HEDEP olarak yola devam ediyoruz.

Bu coğrafyada çok acılar çektik. Bizlere savaşı ve kanı reva gördüler. Kürt halkı 40 yıldır anadilinde eğitim için, özgürlük için, eşit yurttaşlık için mücadele ediyor. Dört parça Kürdistan’da Kürt halkı onurlu bir şekilde mücadele ediyor. Bölgemizi saran IŞİD belasına karşı en güçlü direnişi Kobanî’de Kürt halkı verdi. Selam olsun direnişimize! 

Koltuk değneği haline gelen yargı sistemini paramparça edeceğiz ve bağımsız yargıyı hep birlikte inşa edeceğiz

Kobanî ile Türkiye’de dayanışma içinde olan, mücadele eden insanlar hakkında davalar açıldı. Partimiz hakkında kapatma davası açıldı. Kobanî Kumpas Davası hala devam ediyor. AİHM kararlarına rağmen bu davada yargılanan Eş Genel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş’a ve bütün tutsak arkadaşlarımıza selam olsun. Gültan Kışanak, 7 yıllık tutukluluk süresini doldurduğu halde, dışarıda olması gerektiği halde hala Kobanî Kumpas Davasından dolayı içeride tutuluyor. Buradan Kışanak’a ve cezaevinde rehin tutulan bütün yoldaşlarımıza selamlarımızı gönderiyoruz zılgıtlarımızla. AKP iktidarı, her fırsatta bu ülkenin emekçilerine, sosyalistlerine, yurtseverlerine, muhaliflerine karşı yargıyı sopa olarak kullanıyor. Buradan sözümüz olsun ki bizler onların koltuk değneği haline olan yargı sistemini paramparça edeceğiz ve bağımsız bir yargıyı hep birlikte tesis edeceğiz.

Filistin halkı için ağlayan bir vicdan Afrin’de, Kobanî’de bombalar yağdırmaz

Şu anda Gazze'de Filistinli kardeşlerimiz katlediliyor. İsrail'in işgal ettiği Gazze topraklarında küçük çocuklar, kadınlar, gençler ve siviller yaşamını kaybediyor. Bu Gazze'de yapılanların aynısı Afrin’de yapıldı. Gazze’den nasıl ki Filistin halkı sürülmek isteniyorsa, mevcut iktidar aynısını Afrin’de gerçekleştirdi. Bu iktidar timsah gözyaşı döküyor, sözüm ona Filistin halkı için ağlıyor. Yalandır, yalan! Filistin halkı için ağlayacak olan bir vicdan Afrin’de, Kobanî’de bombalar yağdırmaz. Bu tavrı buradan bir kez daha kınıyoruz. Mazlum Filistin halkının yanında olduğumuzu, Kürt halkının Rojava’da yaşadıklarının karşısında onlarla dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyorum.

Kürtler bu ülkenin ve coğrafyanın asli unsurlarıdır


Bu ceberut iktidar ne yazık ki bütün halklara düşman. Kürde düşman, Ermeni’ye düşman -ki Hrant Dink’in katilini dün serbest bıraktılar. Bu iktidar Alevi’ye düşman, bu iktidar vicdanlı mütedeyyine düşman, bu iktidar herkese düşman. Bu iktidar sadece kendisini, kendisine oy vereni, ondan faydalananı seviyor. Oysa biz öyle bir Türkiye kuracağız ki, biz öyle bir Demokratik Cumhuriyet kuracağız ki; halktan, eşitlikten, adaletten yana bir cumhuriyeti hep beraber inşa edeceğiz. Kürde statüsü verilmesin diye Rojava toprakları vurulmaya devam ediliyor. Kürde statüsü verilmesin diye Rojava topraklarını bombalamaya devam ediyorlar. Ortadoğu’daki bütün ülkelere meydan okurcasına hepsi ile arasını bozmayı göz aldı bu iktidar. Neden, Kürt düşmanlığından dolayı. Biz bunu kabul etmiyoruz. Kürtler bu ülkenin ve coğrafyanın asli unsurlarıdır. Kürtlerin statüsünün tanınması için, anadilinde eğitim hakları için, Kürtlerin eşit yurttaş olarak yaşayabilmesi için bizler mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz.

Tecrit kalkmalı, Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğü derhal sağlanmalıdır

Kürde düşman olan bu anlayış, bu ülkede Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesini engellemek için tecridi daha derinleştirmiş durumdadır. İmralı tecridinde ısrar ediyorlar. Yıllardır ne ailesi ne de avukatlarıyla görüştürülüyor Sayın Öcalan. Buradan bir kez daha diyoruz ki; CPT derhal görev başına, uluslararası insan hakları kuruluşları derhal görev başına! Bugün bir insana özgü bir infaz kanunu dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bu iktidar Sayın Öcalan'a dönük Anayasa’da olmayan, uluslararası hukukta olmayan tecrit yöntemini uygulamaya devam ediyor. Buradan bir kez daha diyoruz ki; tecrit derhal son bulmalıdır, Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğü derhal sağlanmalıdır.

Kayyım ile gasp edilen belediyeleri halkın iradesiyle söke söke alacağız

Önümüzde yerel seçimler var. Yerel seçimlerde özellikle Mersin bizim için çok önemli. Mersin’de gözbebeğimiz olan Akdeniz Belediyesi Kürt halkı için, Arap halkı için, burada yaşayan bütün halklar için çok önemli. Bu dönemde sözümüz olsun ki kaybettiğimiz bütün belediyeleri tek tek alacağız. Kayyım atadıkları bütün belediyeleri tek tek alacağız. Akdeniz Belediyesini alacağız. Diğer belediyeleri mutlak ve mutlak alacağız. Toroslar Belediyesini almaya o kadar yakınız ki. Alacak mıyız değerli halkımız? Bu ceberut iktidar kayyım rejimi ile HEDEP’lilere demiş oldu ki sizlerin seçme seçilme hakkı yok. Kürde demiş oldu ki senin seçme seçilme hakkın yok. Seçim olduktan sonra, “ben seçilmişlerle ve halkın iradesiyle değil, atadığım vali ve kaymakamla bu belediyeleri yöneteceğim” dediler bize. Ancak bunu bile yapamadılar. Bunlar hırsız, bunlar hizmet düşmanı, bunlar halk düşmanı, bunlar Kürt düşmanı, bunlar kadın düşmanı. Bunlar atama usulüyle, demokrasiyi kalbinden hançerleyen yöntemleriyle, kayyım atama sistemleriyle bu ülkeyi yöneteceklerini zannediyorlar ama yok öyle yağma. Asla onlara pabuç bırakmayacağız ve kayyım ile gasp edilen belediyelerimizi halkın iradesiyle söke söke alacağız!

Şayet batıda bir ittifak olacaksa açık, ilkeli ve demokratik bir zeminde olacağız


Bu direnişin karşısında hiçbir faşist güç ve diktatör duramaz. Bunu bir kez daha göstereceğiz sizlerle beraber. Bu seçimlerde bir karara vardık; belediye eş başkan adaylarımızı ön seçimle ve halkın iradesiyle belirleyeceğiz. Belediye eş başkan adaylarımızı siz belirleyeceksiniz, kadınlar belirleyecek, halk belirleyecek. Tabii batıda nasıl bir siyaset izleyeceğimiz, nasıl bir seçim stratejisi izleyeceğimiz merak konusu. Biz 2019 seçimlerinde kaybettirme üzerine bir strateji geliştirdik ve Türkiye’nin umudu olduk. En son cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmadık ve Türkiye’ye bir kere daha umut olmanın kapılarını açtık. Bu seçimlerde ise bizler açık, şeffaf, ilkeli ve demokratik zeminde bir oluşum olmadığı sürece kendi durduğumuz yerde duracağız. Şayet bir ittifak olacaksa batıda biz açık, ilkeli ve demokratik bir zeminde olacağız. Halkımızın karşısına şu anda nasıl çıktıysak, aynı biçimde herkes de bu halkın karşısına çıkacak, ilkelerini bu halka tek tek açıklayacak. İşte bizim batı ile ilgili stratejimiz budur. Batı derken, burada biraz önce bahsettiğim gözbebeğimiz Akdeniz Belediyesini ayrı tutuyorum. Akdeniz Belediyesi burada bizler tarafından yönetilmiş bir belediyedir.

Akdeniz Belediyemizi alacağız, Toroslar’a talibiz

Biz belediyeciliğin nasıl olması gerektiğini burada gösterdik. Belediye demek, kadınların yönetime katılması demektir. Belediye demek, halkımızın evi demektir, gençlerin kültürel faaliyetler yürüteceği yer demektir. Belediye demek, istihdam alanları yaratmak demektir; o ilçenin kaynaklarının halk için eşit ve adil şekilde paylaşılmasını sağlayan sistem demektir. İşte biz tam da böyle bir anlayışla Akdeniz Belediyemizi alacağız. Ancak Toroslar’a da talibiz, diğer pek çok kazanabileceğimiz belediyelere talibiz. Var mısınız?

Anadolu ve Mezopotamya'nın en derinlerinden olan bizleri asla yenemeyecekler

Başlarken sözlerime demiştim ki bizler çok acı çektik bu coğrafyada, çok kanımız aktı, şu anda meydanda bulunan annelerimizin elinden öpüyorum. Arkada bulunan gençler, bütün yurttaşlarımız, halkımız her biri ağır bedeller ödemiş ailelerden geliyor. Ya bir yakınını şehit vermiş ya da bir yakını cezaevinde. Bizler barışı çoktan hak ettik. Bu coğrafya barışı çoktan hak etti. Barışı bu coğrafyada mutlaka tesis edeceğiz. Bizler bu ülkede bedel ödemiş olanlarız. Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın, Kaypakkaya’nın, Mahirlerin, Denizlerin, Mazlumların, Sêvêlerin, Sakinelerin, Leyla Şaylemezlerin yoldaşlarıyız. Bizler “Jin Jiyan Azadî” sloganını Ortadoğu ve bütün dünyaya duyuran Jîna Amînî’nin kız kardeşleriyiz. O yüzden köklerini Anadolu ve Mezopotamya'nın en derinlerinden alan bizleri asla yenemeyecekler; özgürlük kazanacak, barış kazanacak, adalet ve kardeşlik kazanacak. Hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Serkeftin serkeftin serkeftin. 

17 Kasım 2023