Hatimoğulları: Yarın Gemlik’e doğru yürümeye devam edeceğiz

Öcalan üzerinde uzun süredir hukuksuzca yürütülmekte olan ağır tecrit politikasına karşı bugün Türkiye'nin dört bir tarafında binlerce kişi Gemlik'e doğru yürüyüşe geçmeye çalıştı. Hemen hemen bütün illerde eylem ve yürüyüşler engellendi, demokratik hakkını kullanmak isteyenler saldırıya uğradı. Pek çok yerde araçlar kilitlendi. Buna rağmen Diyarbakır, Van, Urfa ve Mersin başta olmak üzere bazı yerlerde yürüyüşler düzenlendi. Diyarbakır’da Eş Genel Başkanımız Tuncer Bakırhan’ın açıklamasına izin verilmezken, Mersin’de Eş Genel Başkanımız Tülay Hatimoğulları bir açıklama yaptı. Hatimoğulları, şunları söyledi:  

Tecride karşı bugün demokratik hakkımızı kullanmak istedik. Uzun süredir ağır tecrit altında tutulan Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kalkması ve Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebinde bulunmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafında bugün basın açıklamalarımız, eylemlerimiz gerçekleşiyor. Yarın Gemlik’e yürüyeceğiz; buradaki bütün arkadaşlarımızla, dayanışma içinde bulunan bütün haklarımızla yarın Gemlik'e doğru yürüyüşe geçeceğiz.

Barıştan yarar gelir, zarar gelmez

Kürt sorunu, Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engellerden biridir. Kürt sorununun çözülmesi için geçmiş dönemde bir barış anlaşması yapmak üzere çalışmalar yürütüldü. İşte o zaman Türkiye’nin bütün halkları rahat bir nefes almıştı. Biz bugün bütün Türkiye’ye, Türkiye halklarına bir kez daha diyoruz ki barıştan yarar gelir, zarar gelmez. Savaş ve çatışmalar, akan kan devam ettiği sürece, bugün polislerin bize yaptığı saldırı devam ettiği sürece bu toplum rahat nefes alamaz. Bugün Kürt halkının hakları için verdiği mücadele, Rojava’daki ve Türkiye’deki mücadele onurlu bir mücadeledir.

İmralı tecridi ortadan kalkana kadar mücadelemiz devam edecek

O kadar iyi hatırlıyorum ki Türkiye Barış Meclisi Girişimini. Yaşar Kemal, “Türk’ün Türk’ten başka dostu da var. Kürt de dostudur Arap da dostudur, bütün halklar dostudur” demişti. Biz de buradan bir kere daha söylüyoruz: Bizler Kürt halkının dostlarıyız; Türkler olarak, Araplar olarak, Ermeniler, Lazlar, Çerkesler olarak, bu kadim halkın dostlarıyız. Kürt sorununun anayasal güvenceye alınmış bir çözüm projesi gerçekleşene kadar bizlerin mücadelesi devam edecek. İmralı tecridi ortadan kalkana kadar mücadelemiz devam edecek. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

18 Kasım 2023