İradeye Saygı Yürüyüşü ikinci gününde Adana’ya ulaştı

Marmara ve Ege'den iki koldan başlayıp Ankara, Adana, Batman, Diyarbakır ve Van güzergahı üzerinden Hakkari'de sonlanacak olan “İradeye Saygı Yürüyüşü” ikinci gününde sürüyor. Bu sabah Ankara’dan uğurlanan yürüyüşçüler Adana’ya ulaştı. Yürüyüşe milletvekillerimiz ile çok sayıda kişi katılıyor. Ankara’dan yeni katılımcılarla yola çıkan yürüyüşçüler, Adana’da çok sayıda sivil toplum örgütü ve demokratik kitle örgütü temsilcisi tarafından karşılandı. Polis yürüyüşü engellemeye çalışarak provokasyon girişiminde bulundu. Buna rağmen yüzlerce kişi kayyıma ve tecride karşı sloganlarla buluşmayı gerçekleştirdi.

Burada konuşan Diyarbakır Milletvekilimiz Ceylan Akça, buluşmanın önemine işaret ederek mevcut saldırılar karşısında demokrasi güçlerinin ortak mücadelesinin önemine işaret etti. Akça, şunları söyledi:

“Bugün iki tarihi dava görüldü. Birinde IŞİD’in katlettiği 103 kişinin faili olanlar aklandı. Kürtlerin ve devrimcilerin katilleri hiçbir ceza almadı. Ayrıca Hasan Ferit Gedik’in failleri bugün mahkeme salonunda onu katlettiklerini, onun yerini polis sistemlerinden sorgulattıklarını, polisin sisteminden kişilerin plakalarını ve telefon sinyallerini takip ettiklerini, emniyet işbirliğiyle bu katliamlara imza attıklarını açık açık anlattılar. Aynı polisler bunlara engel olmak yerine burada Colemêrg’in sesini yükseltmeye çalışan arkadaşlarımızı engellemeye çalışıyor. Biz bu anlayışı lanetliyoruz. Bu anlayışın yok olacağını biliyoruz ve herkesi de örgütlü mücadeleye çağrı yapıyoruz.

Bize hukuk devleti varmış gibi hareket etmemizi söylüyorlar, sömürge hukukuna maruz kalıp normal bir hukuk varmış gibi hak aramamızı söylüyorlar. Hakkari Belediyesinde Mehmet Sıddık Akkış sadece siyaset yaptığı için 19 yıl ceza alırken; sokak ortasında kadınları katledenler, devrimcileri katledenler onanmış cezaları varken sokakta gezebiliyor. Bu anlayışı lanetliyoruz, sömürge rejimini reddediyoruz, Şark Islahat Planı’nın güncel versiyonunu reddediyoruz. Kayyım rejimini bu topraklarda bir Kenan Evren uyguladı, bir de AKP-MHP bloku uyguladı.

Kürt halkı sadece seçime katılmak için mücadele etmek zorunda değil; aynı zamanda seçime girdiğinde kollukla mücadele etmek zorunda, seçimi kazandığında mazbatasını almak için mücadele etmek zorunda, mazbatasını aldığı o belediyedeki koltuğunu korumak için ekstra mücadele etmek zorunda. Bütün hayatı kavgaya dönüşen bu halkın mücadelesi onurludur, haklıdır. Bu yürüyüş, İradeye Saygı Yürüyüşü Kürtlerin de eşit vatandaş olduğunu, anayasal hakları olduğunu, seçme ve seçilme haklarının olduğunu söylemek için vardır. İfade özgürlüklerinin olduğunu söylemek için vardır. Siyasi ifade özgürlükleri olduğunu söylemek için vardır. Herkes için eşit ve özgür bir cumhuriyet talep ediyoruz.”

Yürüyüş yarın Adana’dan yeni katılımlarla Batman güzergahına doğru devam edecek. Batman ve Diyarbakır üzerinden Van’a ulaşacak yürüyüşçüler, Van’dan sonra daha kitlesel bir katılımla 6 gün boyunca yürüyüşü sürdürecek.

1 Temmuz 2024