Kadın Seçim Bildirgemizi açıkladık: Kadın iradesiyle yerel demokrasiyi inşa edeceğiz!

Kadın Seçim Bildirgemiz Ankara’da bugün yapılan kampanya lansmanıyla açıklandı. “Kadın İradesiyle Yerel Demokrasi”, “Dema jinan vîna jinan”, “Demê cinîyan îradeyê cinîyan” sloganlarıyla yapılan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eş Genel Başkanımız Tülay Hatimoğulları, şunları söyledi: 

Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum, hoş geldiniz. Merhaba hevalno hûn bixêr hatin li ser seran li ser çavan hatin. Ehlen ve sehlen.

Bildirgemizde kadın özgürlükçü, ekolojik, demokratik belediyecilik anlayışımızı sunuyoruz

31 Mart seçimlerine artık sayılı günler kaldı. Bugün kadın beyannamemizi değerli kamuoyuyla, siz kadınlarla paylaşacağız ama seçim çalışmalarımız çoktan başladı. Aday tanıtımlarımızı Amed’de gerçekleştirdiğimizde, Kürdistan’ın adaylarını orada ilan ettiğimizde aslında halk oylamasıyla seçilen eş başkan adaylarımızın tanıtımını yapmıştık. Şu anda kadın bildirgemiz, öğleden sonra genel bildirgemiz paylaşılacak. Bildirgemiz 5 bin yıllık mücadele tarihimizin, Türkiye kadın hareketinin verdiği mücadelenin, Kürt kadın hareketinin bugüne kadar verdiği mücadelenin, erkek egemen sisteme karşı verdiğimiz mücadelenin özünü yansıtıyor. Güçlü bir bildirge. Bu bildirgede; yerellerimizde erkek egemen sisteme ve erkek egemen sistemin belirlediği kent yaşamına karşı kadın özgürlükçü, ekolojik, demokratik belediyecilik anlayışımızı sunuyoruz. 

Orta Çağın cadılarına binlerce selam olsun!

Bizlerin bu seviyeye gelmesinde, kadınların siyasette bu kadar etkin rol almasında, eş başkanlık ve eşit temsiliyet konusundaki muazzam kazanımlarımızda bugüne kadar bedel ödemiş bütün kadınları saygıyla selamlıyorum. Lilith’ten İnanna’ya kralların saraylarına karşı mücadele eden, Engizisyon mahkemelerinde bedel ödemeyi göze alan ve geri adım atmayan sevgili kadınlara, Orta Çağın cadılarına buradan binlerce selam olsun. Onlar bugünün emekçileriydi. Clara Zetkin’e, Rosa Luksemburg’a, Behice Boran’a, Şirin Tekeli’ye, Sakine’ye, Sêvê’ye, Hevrîn Xelef’e, Jîna Mahsa Amina’ya çok şey borçluyuz. Kadın mücadelesinin sayfalarında olumlu izler bırakan Barış Annelerine, adalet nöbeti tutan annelere, evlatlarının cenazelerini kargoyla almasına rağmen barış mücadelesinde ısrar eden Kürt analara çok şey borçluyuz. 21. Yüzyıl’da Ortadoğu ve Kuzey Afrika kadın hareketine muazzam katkılar sağlayan Rojavalı kadınlara çok şey borçluyuz. Şu an hapishanelerde bulunan ve kazanımlarımızda imzaları olan Gültan Kışanak’a, Sebahat Tuncel'e, Ayla Akat’a ve hastalığının son demine kadar cezaevinde tutulmakta ısrar edilen Sevgili Aysel Tuğluk’a ve onların şahsında cezaevindeki bütün kız kardeşlerimize borçluyuz ve buradan onlara selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz. 

Gültan’ın kampanyasını biz kadınlar yürüteceğiz

Sevgili Gültan Kışanak’ın kitabında da anlattığı gibi feodal bir toplumdan özgürlükçü bir kadın hareketini yaratmak kolay değil. Her bir kadının tıpkı bir nakış gibi mücadeleyi nasıl ince ince ördüğünü o kitaba baktığımızda görebiliyoruz. Dün açıklandı, Sevgili Gültan Kışanak Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız. Cezaevindeki kadın yoldaşımızın kampanyasını, biz kadınlar hep birlikte kadın hareketimize yakışır bir şekilde yürüteceğiz. Sevgili Gültan, bizler senin sesin ve sözün olacağız. 

Nasıl ki 5 bin yıllık mücadele deneyimiyle sizler bize bu muazzam mirası bıraktıysanız, bizler de aynı kazanımları ve aynı umudu aşılayan mirası bizden sonraki nesillere devredeceğiz. Bayrağı asla yerde bırakmayacağız. Kadın özgürlükçü bir sisteme kavuşana dek de mücadelemiz devam edecek.

Türkiye’de toplumsal değişime ve dönüşüme katkı sunması için önemli çabalar harcadık

DEM Parti, Türkiye siyasetinde cinsiyet eşitliğini savunan tek parti. Eş başkanlık ve eşit temsiliyet hiçbir partide yok. Kadın adayların tanıtımını yapan hiçbir parti yok. Ne yazık ki sistem partileri kadınlara sembolik olarak görevler veriyor ve o kadınlara o kürsüleri ki kullandırmıyor. Kadınlar, partilerinin yeterince sözcülüğünü yapamıyor. Biz eş başkanlık ve eşit temsiliyeti sembolik olarak görmedik. Aynı zamanda kadın siyasetinin, Türkiye’deki karma siyasete, toplumsal değişim ve dönüşüme katkı sunması için önemli çabalar harcadık. Yerel yönetimlerin hizmet ve üretim alanlarının temiz, ekolojik, demokratik, kadın özgürlükçü anlayışla inşa edilmesinin yanı sıra yereldeki toplumsal değişim ve dönüşümü de sürekli hedefledik. 

Belediyelerimize kayyım atayanlardan mutlaka ama mutlaka hesap soracağız

Özellikle eş başkan adayı olanlara kadınlara seslenmek istiyorum: Kentlerimizin kadın özgürlükçü, ekolojik ve demokratik dönüşümünün garantisi sizlersiniz. Halk oylaması ya da kent uzlaşısıyla seçildiniz ve bu sürece öncülük edecek olan da sizlersiniz. Bu, halkımıza karşı bir sorumluluktur. Cezaevlerinde bedel ödeyen, hayatını yitiren kız kardeşlerimize karşı sorumluluktur, katledilen halkımıza borcumuzdur. Bölgedeki çatışmaların yoğunluğunun hepimiz farkındayız. Bölgedeki ekonomik krizin farkındayız. Kentlerimizin depremde nasıl yıkıldığının farkındayız. En son İliç’te yaşanan ve adına kaza dedikleri ama katliam olan olayın farkındayız. Orada taammüden bir katliam gerçekleştirildi. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı sermayeye nasıl peşkeş çektiklerinin hepimiz farkındayız. Ve bizler toprağımızı, havamızı, suyumuzu satan, gaddarca sermayeye peşkeş çeken iktidardan ve sermaye dostu anlayışından hesap soracağız. Bizler ülkemizde her gün bir kadının katledilmesinin hesabını soracağız. İstanbul Sözleşmesini bilerek isteyerek lağveden anlayıştan hesabını soracağız. Kadını ve çocuğu şiddetten koruyan 6284 Sayılı Kanunu yürürlükten çıkarmak isteyen anlayışa, nafaka hakkımızı elimizden almak isteyen anlayışa karşı mücadelemizi yürütecek, hesabımızı soracağız. Belediyelerimize kayyım atayanlardan mutlaka ama mutlaka hesap soracağız. Bizler kadın kazanımlarını ortadan kaldıran, belediyedeki kadın birimlerini tek tek kapatan kayyımlardan hesap soracağız. 31 Mart’ta kayyımları süpüre süpüre hesap soracağız, kazanarak hesap soracağız. Bunu siz kadın eş başkanlarımızın öncülüğünde yapacağız, sözümüz olsun. 

Ekolojik, demokratik, kadın özgürlükçü anlayışımızla yerellerimizi, toplumumuzu dönüştüreceğiz

Bizler ekolojik, demokratik, kadın özgürlükçü anlayışımızla yerellerimizi, toplumumuzu dönüştüreceğiz. Demokratik yerel yönetim sistemimize sahip çıkarak kadınlar öncülüğünde yeni yaşamı inşa etmeye devam edeceğiz. Kadın özgürlükçü yaşamı yeniden ve yerinden örmeye devam edeceğiz. Kadın iradesiyle yerel demokrasiyi hep birlikte inşa edeceğiz. Kadın mücadelesinden aldığımız inançla, mücadele tarihimizden aldığımız mirasla, “Jin Jiyan Azadî” ruhuyla başardık, başaracağız. Vardık, varız, var olacağız. Hepimizin yolu açık olsun. Mutlaka kazanacağız.

Kadın Seçim Bildirgemizi, Kadın Meclisi Sözcümüz Halide Türkoğlu açıkladı. Türkoğlu, şunları söyledi:


Kadın Mücadelemizden Aldığımız İnançla,                                          

Direniş Tarihimizden Kalan Mirasımızla,

Jin Jiyan Azadî Ruhuyla, Başardık, Yine Başaracağız!

KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİ’yi inşa edeceğiz!

Kadınların siyasette ve yerel yönetim mekanizmalarında yer almasının önünü açan tedbirler olarak dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan ve tüm dünya tarafından eşitlikçi ve demokratik ilkelerin en gelişkin örneklerinden biri olarak gösterilen eşit temsiliyet ve eş başkanlık sistemimizle tam eşitlik yolunda önemli mesafeler kat ettik.

Bizler hiçbir zaman yerel seçimleri sandık, yerel yönetimleri de belediye binalarından ibaret görmedik. Sandığı ve belediye binalarını yereli sömürmek, rant ve talana açmak için kullanan sistem partilerinin aksine demokratik yerel yönetim anlayışımızda yerelleri kültürü, doğası ve ihtiyaçları temelinde kadın özgürlükçü bakış açısıyla güçlendirmeyi esas aldık.                                                                                                                 

Yerel siyasetin erkek egemen iktidarın konumlandığı alanlar olmasına son vererek belediyelerin, il genel meclislerinin, belediye meclislerinin ve muhtarlıkların yanı sıra yerel yönetimlerin hukuki mimarisinde yer almayan ancak yerel demokrasi için vazgeçilmez olan dernek, birlik, hareket, inisiyatif ve benzerlerini de özgün kadın örgütlenmelerimizle cinsiyet eşitlikçi bir perspektifle örgütledik, inşa ettik.

Biz kadınların öncülüğünde inşa edilen kadın özgürlükçü demokratik yerel yönetim perspektifi, yaşanması kaçınılmaz eksikliklerin, yetersizliklerin olabilirliğine rağmen sadece coğrafyamızdakiler için değil dünyanın gelişmiş demokrasileri olarak gösterilen ülkelerdeki kadın mücadeleleri için de yol gösterici olmaya devam ediyor.

Bugün 50 yıla yaklaşan mücadelemiz ve mücadelemizin açığa çıkardığı deneyimle Kürt düşmanı, kadın düşmanı iktidarın ve onun yörüngesindeki siyasetlerin tüm saldırı ve karamalarına rağmen, tarihsel akışa müdahale etmeye devam ediyoruz.

Politik Gücümüzü Tarihimizden Almaya Devam Edeceğiz!                         

1999’da Bazîd/Doğubayazıt, Qoser/Kızıltepe, Dêrik ve Giyadîn/ Diyadin’de kazandığımız 4 kadın belediye başkanlığında kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele başta olmak üzere yerellerde kadınların hem kendi yaşamlarını kurmasını hem de yerel yaşamın kadın eliyle kurulması siyasetinin pilot alanları haline getirdik.

2004 yerel seçimlerinde devlet ve iktidarın ırkçı, cinsiyetçi saldırılarının pervasızlaşmasına ve özellikle kadın mücadelemize yönelmesine rağmen bir adım geri atmadık. Aksine mücadelemizi yükselterek yerel yönetimlerde kadın belediye başkanı ve kadın temsiliyeti başarımızı yüzde 300 artırdık.

2009 yerel yönetim seçimlerinde ise bir ilk olarak kadın kotası ilan ederek pek çok yereli sadece kadınların başvurularına açtık. Kadın kotasıyla onlarca belde, ilçe ve il belediyesi ilk defa kadınlar tarafından yönetilmeye başlandı.

2014 yerel seçimlerinde tüm bu mücadele ve deneyimin üzerine demokratik özerk yerel yönetim modelini benimseyerek, belediye ve il genel meclislerinde eş başkanlık ve eşit temsiliyet sistemini yaşama geçirdik. Daha önce bir benzerinin olmadığı ve pratikte nasıl uygulanabilir sorularına rağmen 102 belediyemizin 96’sında yetkiyi tek elde toplayan yönetim yerine bir kadın bir erkekten oluşan eş başkanlığı başarılı bir biçimde uyguladık.

Kadın ve Kürt Düşmanı Kayyım Rejimine Rağmen Kazanımlarımızdan Vazgeçmedik, Vazgeçmeyeceğiz!

Kadının siyasette özneleşmesi, yerel yönetimlerin kadınların ve yerelde yaşayan tüm kesimlerin katılımı ile demokratikleşmesi, halkın söz ve karar sahibi olarak kentleri iktidarın rant ve talan alanı olmaktan çıkarması, elbette iktidarın çok ciddi saldırılarına maruz kaldı.

Tarihsel Kürt düşmanlığını kapsamlı bir yok etme politikasına dönüştüren AKP-MHP iktidarı, Çöktürme Planının bir parçası olarak halkın ve özellikle de kadınların iradesini gasp ederek saraydan kayyım atamalarıyla belediyelerimize el koydu. Belediye eş başkanlarımızı kriminalize etmeye çalışarak demokratik yerel yönetim modelimizi boğmaya çalıştı.

AKP-MHP eliyle atanan kayyımlar, derin bir mücadele ve büyük bedellerle elde ettiğimiz kazanımlarımızı doğrudan hedefledi ve yok etmeye çalıştı. Sarayın talimatlarıyla hareket eden kayyımlar, kadına yönelik şiddet merkezlerini kapatarak, bu kurumları “aile merkez”lerine dönüştürerek sözde “aile birliğini korumak” adı altında kadına yönelik şiddeti pekiştirdi ve meşrulaştırdı.

Şimdi tarihsel bir hamleyle, yine bir ilki uygulayarak önemli bir demokrasi deneyimi ile 2024 yerel seçimlerine gidiyoruz. Yerellerde yaşayan tüm kesimlerin kendi özgür iradeleri ve ortak kararı yani kent uzlaşısıyla adaylarını belirlediği ön seçim modelini büyük bir başarıyla gerçekleştirdik. Kadınlar olarak ön seçimlere güçlü ve kapsamlı katılarak, kendi adaylarımızı yine biz kadınlar belirledik. Yerel yönetimlerin tekçi ve eril siyasetine karşı, kent uzlaşısı ve ön seçim modeli ile kadınlar öncülüğünde yarattığımız sinerjinin 3. yol çizgisini büyüteceğine inanıyoruz.

Demokratik Yerel Yönetim Sistemimize Sahip Çıkarak Kadınlar Öncülüğünde Yeni Yaşamı Kurmaya Devam Ediyoruz!

Faşizmin kurumsallaşması için her gün yeni bir uygulamayı devreye sokan iktidarın Kürt ve kadın düşmanı politikalarına, kayyımlara, şiddet, baskı ve saldırılarına rağmen KADIN İRADESİYLE YEREL YÖNETİMLER için bir kez daha bizden çalınanı geri almaya geliyoruz. Başardık, kazandık. Şimdi başarımızı, kazanımlarımızı büyütmeye geliyoruz. Tüm kadın örgütleri, sivil inisiyatifler, mahalle meclisleri ve belediye kadın meclisi ile birlikte oluşturacağımız Kadın Kurulları aracılığıyla ortak sorunlarımıza dayanışma ve örgütlenmeyle ortak çözümler üreteceğiz.

-Eş başkanlık sistemiyle; yaşamın bütün alanlarında kadının iradesini güçlendirmeye, kentsel yönetim süreçlerine tam katılımını sağlamaya ve demokratik yerel yönetim anlayışını yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.

-Eşit temsil ilkemiz ve fermuar sistemimizle belediye ve il genel meclis listelerini bir kadın-bir erkek olarak düzenlemeye devam edeceğiz.

-Yerel yönetimlerde bölgesel, ulusal ve evrensel kadın mücadelesini, dayanışmasını, ortaklaşmasını genişleteceğiz.

-Yerellerin çok kimlikli, çok kültürlü, çok dilli yapısını kadın dayanışmasıyla destekleyerek tüm kadınların karar mekanizmalarına katılımını güçlendireceğiz

Kadın Özgürlükçü Yaşamı Yeniden ve Yerinden Örmeye Devam Edeceğiz!

-Toplumsal yaşamın eşitlik ve özgürlük değerleriyle yeniden örülmesi, korunması, savunulması ve kalıcılaştırılmasını kadınlardan yana politikalarla ve yerinden yönetim ilkesiyle inşa etmeye devam edeceğiz.

-Yerelde yaşayan tüm kadınlar için anadilinde eğitim, kentsel planlama, mimari, afet koordinasyon merkezleri ve kentsel hizmetlerden eşit yararlanma ilkesini etkin biçimde uygulayacağız.

-Büyükşehirlerde Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları, diğer il-ilçe belediyelerinde ise Kadın Masası, Kadın Kurulu, Kadın Politikaları Müdürlüklerini oluşturduk. Bu birimlere bağlı Kadın Ekonomi, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Kadın Eğitim birimlerini ve Kadın Kooperatiflerini, Kadın Merkezlerini kurduk. Tüm bu kurumlarımızı güçlendirmeye, ihtiyaçlarımız doğrultusunda yenilerini kurmaya devam edeceğiz.

-Kadınların belediyelerdeki karar süreçlerine etkin biçimde dâhil edilmesi için seçilmişlerden ve çalışanlardan oluşan “Belediye Kadın Meclisleri ”ni oluşturmaya devam edeceğiz. Kadın bakış açısının bütün yerel politikalara yansıması için oluşturduğumuz, “meclis içinde meclis” pratik çalışmalarını yürütmek amacıyla “Kadın Kurulları” ve “Kadın Koordinasyonları” ile kadın ve erkek seçilmişlerin yer aldığı “Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonları ”nı geliştirerek yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.

-Yerel yönetimlerde yapılacak toplu sözleşmelerde kadına yönelik şiddet uygulayan çalışanlara yaptırım içeren hükümlerin yer alması uygulamasını devam ettireceğiz.

Kadın politikalarını belirleyen tüm birimlerde genç kadınların kendi özgün örgütlenmelerini güçlendireceğiz; söz, yetki ve karar mekanizmalarına etkin katılımlarını destekleyeceğiz.

-Erkek egemen kapitalist sistemin kadın emeğini yok saymasına karşı bakım emeğinin toplumsallaştırılması için politikalar üretecek, kamusal kreşler, yaşlı, hasta, engelli bakım hizmetleri sunacağız.

Güçlüyüz çünkü tarihi egemenler değil mücadele edenler, direnenler inşa eder!

-Kararlıyız; yerel yönetimlerimizi kayyım gaspından özgürleştirerek demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü yerel yönetim modelimizle 21. yüzyılı kadın yüzyılı yapacak büyük kadın mücadelesinin ilham kaynaklarından biri olacağız!

Kadın iradesiyle yerel demokrasi; eş başkanlık sisteminden vazgeçmeyeceğiz!

-Eş başkanlık sistemini Büyükşehir, İl, İlçe, Belde tüm belediyelerimizde uygulamaya devam edeceğiz.

-Kadın Siyaset Akademilerini, Yerel Yönetim Kadın Politikaları Okullarını yaygınlaştıracağız.

Kadın İradesiyle Yerel Demokraside Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Bütçelemeyi Esas Alıyoruz!

-Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besleyen, kapalı kapılar arkasında hazırlanan, içerisinde kadınların, gençlerin, farklılıkların olmadığı gerek merkezi gerek yerel düzeyde erkekler eliyle hazırlanan bütçelerin tamamını reddediyoruz.

-Belediyelerimizdeki stratejik planlama, bütçeleme, tartışma ve karar verme gibi tüm süreçleri kadın meclisleri ve kadın örgütlerinin aktif katılımı ile yürütecek, çalışanların belediye istihdamları öncesinde toplumsal cinsiyet eğitimlerine katılmış olmalarını önceleyeceğiz.

Kadın İradesiyle Yerel Demokraside Kadın Hafıza Merkezlerini yeniden inşa edeceğiz!

-Asimilasyon politikalarına karşı kendi dilimizde sanat üretecek kadın kültür evleri, dengbêj evleri projemizi daha güçlü şekilde hayata geçireceğiz.

-Yaşlı kadınların deneyimlerini aktaracağı mekânlar haline getireceğiz.

-Pilot yerler belirleyerek yılın belirli dönemlerinde Kadın Kültür Sanat Festivalleri yapacağız.

Kadın İradesiyle Yerel Demokraside Kadın Yoksulluğuna Karşı Hep Birlikte Mücadele Edeceğiz!

-Kadınların aşından, sofrasından, emeğinden çalarak savaşın bütçesini oluşturan, kadınları üretim alanlarının dışına itmek isteyen, yoksulluğu kadınlara kader olarak dayatan, cinsiyetçi politikalara karşı yerinden ve yerelden üretimi esas almaya devam edeceğiz.

-Pilot bölgeler belirleyerek Dijital Pazarlama ve Meslek Kursları açıp yaygınlaştıracağız.

-“Özgür Kadın Kooperatifleri” projemizi yeniden hayata geçireceğiz.

-“Kadın kent bostanları” “kapı önü bostancılığı” projelerini yeniden hayata geçireceğiz. Açacağımız “tohum evleri” aracılığıyla ücretsiz fide hizmeti sunacağız.

-İl ilçe genelinde belediyelerimizden ayırdığımız kadın bütçesi ile mor stant ve semt pazarları projelerimizi yaygınlaştıracağız. Kooperatiflerde, evlerinde, bostanlarında ürettikleri ürünleri aracısız satacakları pazar alanlarını her yerde açacağız.

-Her yıl “Kadın Ekonomisi” başlığıyla projelerimiz kapsamında belirli yerlerde kadın üreticilerin stantların açarak ürünlerini sergileyecekleri festivaller düzenleyeceğiz.

-Kadınlar için indirimli JINKART uygulamasını tüm belediyelerimizde hayata geçireceğiz.

-Kadınların ped ihtiyaçlarını ve hijyen malzemelerini ücretsiz temin edecekleri PED-MATİK projemizi pilot bölgeler seçerek hayata geçirecek ve ihtiyaçlar doğrultusunda yaygınlaştıracağız.

-Pilot belediyeler belirleyerek web portalı açacağız. Belediyeler bünyesinde dijital Topluluk Marketleri açarak bu marketler bünyesinde neye ihtiyaç olduğunu web portalına yazması ve bu ihtiyaçların, gıdadan kıyafete, evin eşya ihtiyacına kadar çeşitleri barındıracak ihtiyaçların ücretsiz karşılanmasını sağlayarak dayanışmayı büyüteceğiz.

Kadın İradesiyle Yerel Demokraside Genç Kadınlarla Birlikte Politikalar Üreteceğiz!

-Eğitim, ekonomik sıkıntılar, politik mücadelelerine vurulan ketlere karşı daha kapsamlı politikaları genç kadınlarla birlikte tartışacak, birlikte mücadele edeceğiz.

-Genç kadınları güçlendirmek üzere ücretsiz etüt-eğitim, kültürsanat faaliyetleri yürüten merkezler kuracağız.

-Genç kadınların yaşadığı yurt çevrelerine, otobüs duraklarına daha güçlü aydınlatma sistemleri kuracağız.

-Barınma sorunu olan üniversiteli genç kadınlar için yurt projelerimizi yeniden hayata geçireceğiz.

-Üniversiteyi kazanan ancak maddi zorluklardan kaynaklı üniversiteye gidemeyen veya üniversite eğitimini sürdüremeyen genç kadınlar için burslar vereceğiz.

Kadın İradesiyle Yerel Demokraside Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kapsamında Projelerimiz

-Kadına yönelik şiddet yüzde bin dört yüz artmışken kadınların kazanılmış haklarına göz dikenler karşısında en büyük mücadeleyi yürütenleriz. Bizden çalınanları geri alacak kazanımlarımızı daha fazla arttıracak politikaları hep birlikte gerçekleştireceğiz. Kadına Yönelik Şiddetle mücadele kapsamında uluslararası belgeler olan CEDAW, Pekin Deklerasyonu ve İstanbul Sözleşmesi gibi kadın mücadelesi kazanımı olan belgeleri hayata geçirecek, referans kabul edeceğiz.

-Nüfusu 100 binin üzerinde olan her il ve ilçede uygun koşulları oluşturarak belediyelerimize bağlı sığınakları yeniden açacağız.

-Ücretsiz psikolojik, hukuki destek veren ve kendi ekonomisini yaratmak için üretim alanlarını oluşturacak kadına yönelik şiddetle mücadele merkezlerimizi yeniden açacağız.

-LGBTİ bireylere yönelik her türlü şiddete karşı mücadele edeceğiz.

-Kadına yönelik şiddetle mücadelede ilk adım istasyonlarımızı yeniden açacak, sayısını çoğaltacağız.

-Yerel yönetimler kapsamında oluşturulacak kadın meclis ve kurullarımızın kentteki kadın dinamikleriyle ortak mücadele zemin ve ilişkilerini geliştirerek kadına ve egemen olandan farklı cinsiyet kimliklerine yönelik erkek şiddetinin önlenmesi için çok yönlü çalışmalar yürüteceğiz.

-7-24 ulaşılabilir çok dilli “ALO ŞİDDET HATTI”nı tüm belediyelerimizde yeniden kuracağız.

-Başta kız çocukları olmak üzere bütün çocukların eğitimlerini sürdürebilmeleri için ücretsiz yurt ve internet hizmeti sağlayacağız 

Kadın İradesiyle Yerel Demokrasi’de “Kadın Afet Eylem Planı” ile Afetlerin Yıkıma Dönüşmemesi için Birlikte Mücadele edeceğiz!

Cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldıracak afet politikasında özgün çalışmalar yapmak DEM Parti Kadın Meclisi olarak önümüze koyduğumuz temel politikalarımızdandır. Bu amaçla belediyelerimizde 3 aşamalı “Kadın Afet Eylem Planını” hayata geçirecek, afetlere dair kapsamlı çalışmalar yapacağız.

-Her belediyemizde “Kadın Afet Eylem Planı” özgün olarak yapılandırılacak ve resmi olarak kabul edilecektir.

-Afet gerçekleştiği andan itibaren mevcut durum ve ihtiyaç analizlerini hızlıca yapacak, kaynak yönetimi koordinasyonu sağlayacağız.

-Afet alanlarında kadın gönüllü ekipler bulunduracağız. Oluşturulacak acil afet koordinasyonun her aşamasında eşit temsiliyet ve katılımı sağlayacağız.

-Belediye’nin afet sonrası kadın ve çocukların yararlanabileceği hijyen kitlerinin en az bir yıl boyunca düzenli dağıtımı sağlayacağız.

-Kadınların ihtiyaçlarına uyumlu geçici barınma merkezleri oluşturacağız.

-Geçici barınma merkezlerinde, erkek şiddetine dair eğitimli güvenlik, sosyal hizmet birimleri oluşturacağız.

Kadın İradesiyle Yerel Demokraside Engelliler için Yeni Bir Yaşamı Engelli Kadınlarla Birlikte İnşa Edeceğiz!

-Sağlamcı politikalar bugün engelli kadın bireylerin, kız çocuklarının yaşama dahil olmalarındaki en büyük engel olarak durmaktadır. Engelli kadın ve kız çocukları için yeterli politikalar oluşturulmadığından sokaklar bu bireyler için her türlü ihmal ve istismara uğrayacakları yerler olmaya devam etmektedir.

-Engelsiz kadın yaşam merkezlerini oluşturacağız.

-Kadın Daire Başkanlıkları ve Kadın Müdürlükleri bünyesinde engelli kadınların toplumsal yaşama katılımda; eğitim, sağlık, spor, barınma, ulaşım, çalışma gibi haklara erişimde karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik Eşitlik Birimleri oluşturacağız.

-Hasta, yaşlı, engelli bakım emeği veren kadınlarla dayanışma içerisinde olacak onların talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda politikalar üretecek ve bu politikaları hayata geçireceğiz.

Kadın İradesiyle Yerel Demokraside Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Dayalı Sağlık Politikalarını Hayata Geçireceğiz!

-Tekçi, cinsiyetçi sağlık politikaları karşısında “anadilinde ücretsiz sağlık haktır” demekten vazgeçmeyeceğiz.

-Sağlık politikalarımızı kadınlarla, kadın örgütleriyle birlikte oluşturacağız.

-Belediyelerimizde sağlık birimlerinin inşa edecek, kadın sağlığına dair özel projeler geliştireceğiz.

-Pilot belediyeler belirleyerek kadın sağlığı merkezlerimizi yeniden hayata geçireceğiz.

Kadın İradesiyle Yerel Demokraside Ekolojik Kadın Dostu Yaşam Alanlarını İnşa Edeceğiz!

-Belediyelerimizde “ekoloji birlikleri” kuracağız.

-Ekolojik, kadın dostu kentleri hep birlikte inşa edeceğiz.

-Köylerimizi, kentlerimizi ekolojik dokuya uygun hale getirecek politikaları hayata geçireceğiz.

-Her yıl “Dikili Bir Ağacın Yoksa Sen De Yoksun” sloganıyla mevsimlerine göre düzenlenen fidan dikim kampanyalarını yaygınlaştıracağız. Kent ormanlarımızı biz kadınlar birlikte kuracağız.

Kadın İradesiyle Yerel Demokraside Göçmen ve Mülteci Kadınlarla Dayanışmayı Büyüteceğiz!

-Savaş ve şiddet politikaları karşısında durmaya devam edeceğiz.

-Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları bünyesinde birimler oluşturarak; kadın göçmenlerin yaşama katılım, istihdam, dil, şiddet, sağlığa erişim, çocuk yaşta evlilik, çift evliliğe maruz bırakılma, emek sömürüsü, eğitim, barınma, ulaşım vb. sorunlarına çözüm üretecek; dil ve kültürlerini özgürce kullanmaları ve yaşamaları, yerleştikleri kentlerde toplumsal hayata eşit ve özgür bir biçimde katılmaları için politikalar geliştireceğiz.

-Şiddet gören göçmen ve mülteci kadınların kadın sığınaklarından, şiddetle mücadele merkezlerinden faydalanmasını sağlayacak politikaları hayata geçireceğiz.

Kadın Seçim Bildirgemizin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

18 Şubat 2024