Milletvekillerimiz Abdulalim Kaya için İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başvurdu

 Milletvekillerimiz, hasta mahpus Abdulalim Kaya için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvuruda bulundu:

İsmail Kaya, 21.06.2023 tarihinde Batman M Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta olan babası Abdulalim Kaya için İnsan Hakları Derneği’ne başvuru yaparak yaşadığı sağlık sorunlarını aktarmıştır. Abdulalim Kaya 2020 yılının Ekim ayında prostat hastalığı nedeniyle ameliyat olmuş ve taburcu olduktan sonra henüz dikişleri dahi alınmadan 14 Ekim 2020 tarihinde hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle Bursa H Tipi kapalı hapishanesine götürülmüştür. Hapishaneye götürüldüğünde kontrolleri süren ve idrarını tutamaz halde olan Kaya; burada tek kişilik odaya konulmuş ve 60 gün boyunca tek başına tutulmuştur. "Sıkıntılarım var, ayaklarım ağrıyor, görevliler bana bakmıyor" diyerek rahatsızlığını anlatan Kaya’nın, ağır hasta olması sebebiyle 4 Ocak 2021 tarihinde cezasının infazı 6 aylığına geri bırakılmış ve Siirt’e dönerek tedavisine devam etmiştir. 28.10.2021 tarihli %91 engelli raporu bulunmaktadır. Prostat hastalığının yanı sıra, bir kulakta yüzde seksen, sol gözünde yüzde elli görme kaybı ve katarakt bulunmaktadır. Bir böbreği iflas etmiş durumdadır. Ayrıca demans teşhisi konulmuş, bir yıl önce anjiyo yapılmıştır.

12.10.2022 tarihinde Siirt Eğitim ve Araştırma hastanesi tarafından verilen rapora göre hastalıklarının teşhisleri yapılarak %93 engellilik raporu düzenlenmiştir. Bu raporda “hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, cezasının infazı sırasında sürekli bakım ve tedaviye ihtiyaç duyacağı, infazına cezaevi koşullarında devam edemeyeceği, hükümlünün hastalığı kesin bir şekilde hayati tehlike arz etmekte olup, hayatını yalnız idame ettirmesi mümkün görünmemekte olup, bu durumun düzelip düzelmediği ile ilgili kontrol muayenesinin 2 yıl sonra yapılması sağlık kurulumuzca uygun” yazılmıştır. Ancak tüm bu raporlara ve ağır hastalığına rağmen Kaya’nın cezasının infazının geri bırakılması kararı uzatılmamış, 31 Mart 2023 tarihinde önce Batman M Tipi kapalı hapishanesine, ardından Elazığ R Tipi hapishanesine götürülmüştür. Burada da 1,5 ay boyunca tek başına tutulmuş ve durumu daha da kötüye gitmiştir. Ziyaretçi görüşlerine tekerlekli sandalye ile çıkan Kaya, oğlunu dahi tanıyamamıştır. 2023 yılının Mayıs ayında başvuruları sonucunda yeniden Batman M tipi kapalı hapishanesine getirilmiştir.

Abdulalim Kaya prostat hastalığından kaynaklı şikayetleri nedeniyle Temmuz 2023 başında Diyarbakır Devlet Hastanesi’ne, 14 Temmuz 2023 günü ise kalp sıkışması sebebiyle Batman Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştır. Telefon görüşmesi dahi yapamayacak kadar hasta olan mahpusun sağlık durumunu koğuş arkadaşları ailesine aktarmıştır.

Şu anda yürüyemeyen, banyo, tuvalet gibi kişisel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan, ailesini ve koğuş arkadaşlarını tanımayan ve hiç konuşamaz bir hale gelen Kaya ile ilgili Adli Tıp Kurumu 11 Mart 2024 tarihinde yeniden “cezaevinde kalabilir” raporu vermiştir.

Bu rapor için İstanbul ATK’ya sevki de mahpus için tam bir işkence halini almıştır. Oğlu İsmail Kaya 26 Nisan 2024 günü (bugün) basına verdiği bilgide “Bir ay önce de babamı İstanbul’a götürmüşler. Babam cezaevi çıkışından İstanbul’a kadar hem kelepçeli hem de gözleri bağlanmış şekilde götürülmüş. Babam bize dedi ki; ‘Bir saniye bile gözlerimi açmadılar. Nereye götürüldüğümü bilmiyordum. Bir askere ‘Biz neredeyiz şu an?’ dediğimde, ‘Amca sen İstanbul’dasın’ dedi. Artık hiçbir cezaevi babama bakmıyor. Konuştuğumuz cezaevi yetkilileri ‘Sizden daha sıkıntılı bir durumdayız. Siz gelip bir saat bakıp gidiyorsunuz ama biz günde on defa uğruyoruz. Ölmüş mü kalmış mı diye. Neden bu adama bunu yapıyorlar anlamış değiliz’ dediler.” şeklinde durumu aktarmıştır.

Abdulalim Kaya’nın kelepçeli ve gözleri bağlı bir şekilde sevklerinin yapılması işkencedir. Hasta mahpusların sağlık kuruluşlarına sevki, tedavi ve muayene usulleri ulusal mevzuatta ve uluslararası sözleşmelerde belirtilmiştir. Hastalığı nedeniyle hapishanede tutulması bile göz göre göre ölüme sürüklemek anlamına gelen ağır hasta ve yaşlı bir mahpusun ATK sevklerinin acı çekmesine yol açacak şekilde adeta zulmederek yapılması hiçbir surette kabul edilemez.

Resmi kayıtlara göre 80, fakat gerçek yaşı 87 olan Abdulalim Kaya, kalp, böbrek, prostat, işitme ve görme kaybı, demans gibi ağır hastalıkları bulunan ve hayatını cezaevinde tek başına idame ettiremeyecek kadar hasta bir mahpustur ve cezaevinde kalması hayatı için ciddi tehlike arz etmektedir. Her hastane ve ATK sevki hastalığını ilerletmekte, ayrıca kendisine daha çok acı çektirmektedir. Abdulalim Kaya’nın mahpusluğu tam bir zulüm halini almıştır.

Kaya’nın hastalığının İnfaz Kanunu’nun 16/6. maddesi bağlamında ağır bir hastalık olduğu ortadadır. Hatta İnfaz Kanunu’nun 16/2. maddesi bağlamında artık hastalıkları mahpusun hayatı için tehlike teşkil etmektedir.

Adli Tıp Kurumu raporlarının bu gerçeği ortaya koyduğunu söylemek mümkün değildir. Adli Tıp Kurumu’nun son zamanlarda verdiği kararlar herkesin malumudur. Pek çok ağır hastaya ancak terminal döneminde veya ölüm döşeğindeyken “cezaevinde kalamaz” raporu verdiği acı tecrübelerle öğrenilmiştir. Bu durum cezaevlerinde ölüm sayılarının hızla artmasına sebep olmaktadır. Hasta mahpusların en temel hakkı olan yaşam hakkı bu gibi yanlış kararlarla adeta ihlal edilmektedir.

Tüm bu sebeplerle, artık yürüyemeyen, banyo, tuvalet gibi kişisel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan, ailesini ve koğuş arkadaşlarını tanımayan ve hiç konuşmaz bir hale gelen Kaya’nın infazının ertelenmesi ve Mart ayı içerisinde ATK sevkinde gözleri bağlı ve elleri kelepçeli şekilde yolculuk yapmasına sebep olan tüm kamu görevlileriyle ilgili gerekli soruşturmanın yapılması için ivedilikle Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşülmesini ve mahpusun infazının ertelenmesini, arz ve talep ederiz. 

26 Nisan 2024