Newroz bugün de 15 merkezde kutlandı

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde 15 Mart’ta startı verilen Newroz kutlamaları büyük bir coşku ve katılımla sürüyor. Son yılların en görkemli katılımlarına sahne olan Newroz kutlamaları bugün de Batman, Bazid, Dersim, Nusaybin başta olmak üzere 15 merkezde gerçekleştirildi. Yağış ve soğuk havaya rağmen binlerce insan Newroz alanlarını doldurarak çözüm taleplerini dile getirdi. Onbinlerce kişinin katıldığı Batman Newrozu'na Eş Genel Başkanımız Tuncer Bakırhan, soğuk ve yağışlı havaya rağmen Bazîd’de yapılan kutlamaya ise Eş Genel Başkanımız Tülay Hatimoğulları katıldı. DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar Hatay, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk Nusaybin, Grup Başkanvekillerimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit Dersim, Sezai Temelli Malazgirt ve Karaçoban’daki kutlamalara katıldı. 

Dersim

Dêrsim Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Seyit Rıza Meydanında düzenlenen kutlamalar öncesi bir yürüyüş düzenlendi. Kutlamaya Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan ve Sosyalist Meclisler Federasyonundan Mahir Gürz'ün de aralarında olduğu binlerce kişi katıldı. 

Nusaybin

Yasaklı dönemlerde Newroz kutlamalarının sembol kentlerinden olan Nusaybin bu sene de kutlamaların kitlesel ve coşkulu olduğu merkezlerden biri oldu. Nusaybin’de binlerce yurttaş direniş sloganlarıyla Newroz alanında yer aldı. Alana gelen Barış Anneleri ve tutsak yakınları halk tarafından alkışlarla karşılandı. Kutlamaya DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adaylarımız Ahmet Türk ve Devrim Demir katıldı. 

Hatay

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar’ın katıldığı Newroz kutlaması Amanos Dağının eteklerinde yapıldı. Uçar, 2013 Newroz deklarasyonuna dikkat çekerek Kürt sorununun çözüm adresinin İmralı olduğunu belirtti. 

Balıkesir

Burhaniye ilçesinde kutlanan Newroz’a Antalya Milletvekilimiz Saruhan Oluç katıldı. Balıkesir’deki kutlamada da açlık grevinde bulunanların taleplerini sahiplenen ve tecridin kırılmasını isteyen sloganlar atıldı. 

Patnos

Ağrı’nın Patnos ilçesinde yağmurlu havaya rağmen bir araya gelen halk sloganlarla taleplerini dile getirdi. Gençlerin katılımının yoğun olduğu kutlamada özellikle cezaevlerinde süren açlık grevlerine destek sloganları ön plana çıktı. 

Malazgirt-Bulanık

Muş’un Malazgirt ve Bulanık ilçelerinde de olumsuz hava koşullarına rağmen binlerce kişi Newroz kutladı. Malazgirt’teki kutlamaya Grup Başkanvekilimiz Sezai Temelli katılırken, her iki merkezde de katılımcılar attıkları sloganlarla taleplerini dile getirdi. 

Kars Kağızman, Erzurum Karaçoban, Siirt Eruh, Ardahan Göle ve Muğla’da da kutlamalar gerçekleştirildi. Bugün gerçekleşmesi beklenen Cizre ve Viranşehir'deki kutlamalar olumsuz hava koşulları nedeniyle yarına ertelendi.

Yarın Cizre, Mersin, Tatvan, Bingöl, Yüksekova gibi yerlerin de aralarında bulunduğu 15 merkezde Newroz kutlaması gerçekleştirilecek. 

19 Mart 2024