Özgürlük Yürüyüşçüleri 13 gün sonra Amedde buluştu

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun demokratik çözümü için 13 gün önce Kars ve Van’dan başlayan Özgürlük Yürüyüşü bugün Amed’e ulaştı. İki ayrı koldan, kış koşullarına rağmen günlerdir kent kent, köy köy ilerleyen Özgürlük Yürüyüşçüleri 13 günlük yoğun, yorucu ve coşkulu maraton sonucunda Amed’de buluştu.

DTK, HDK, DBP, STK temsilcileri ile açlık grevindeki tutsakların aileleri ve milletvekillerimiz tarafından sürdürülen yürüyüşte 13 gün boyunca yüzlerce halk buluşması, basın açıklaması ve toplantı gerçekleştirildi. Yürüyüşçüler gittikleri her yerde büyük ve coşkulu kitleler tarafından karşılandı, uğurlandı.
 
Dün Amed’in ilçelerine ulaşan yürüyüşçüler, bugün sabah saatlerinde kent merkezine ulaştı. Ciddi engellemeler ve ablukalarla halkla bir araya gelmesi engellenmeye çalışılan Özgürlük Yürüyüşçüleri her şeye rağmen Ceylanlar AVM’de toplanan coşkulu kalabalıkla buluştu. Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, engellemelere tepki göstererek, “Bu yürüyüş amacına ulaşacak. Bugüne kadar sizin baskılarınıza boyun eğmedik, bugünden sonra da baş eğmeyeceğiz. Bu baskı ve sindirme politikalarıyla halkımızı durduramazsınız. Biz burada binlerce kişiyiz" dedi.

Milletvekilimiz Newroz Uysal ise, "Bizim için Amed'in her sokağı eylem, yürüyüş alanıdır. Sokak sokak yürüyerek bu yürüyüşün amacını haykıracağız" diye konuştu.
 
Ceylanlar AVM önünde başlayan yürüyüş, Sur ilçesine kadar devam etti. Binlerce polisin yol boyunca süren ablukasına rağmen yürüyüşçüler, evlerinin balkonlarına çıkan ve caddelerde toplanan insanların alkışlarıyla karşılandı. Yürüyüşçüleri Oryıl Petrol ve Ofis semti arasında yüzlerce kişi sloganlarla karşıladı.

4 Ayaklı Minare’de açıklama yapan heyet adına konuşan Keskin Bayındır, “Biz binlerce kilometre yol geldik ve bugün Amed’e vardık. Halkımız bize yol boyunca destek verdi. Hepsine teşekkür ediyoruz. Biz Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesini istedik. Bu sorunun muhatabı ise Sayın Öcalan’dır. Kürtlere 100 yıldır inkar, asimilasyon ve yok etme politikası üzerinden yaklaşıldı ama bu sorun çözülmedi. Bugün de buraya binlerce polis yığdılar. Ancak asla bu politikalardan bir sonuç alamayacaklar. Bu yürüyüş ve direniş 13 günlük değil; 100 yıl önce başladı ve bu yürüyüş onun devamıdır. Kürdistan ve Türkiye’de sorunlar ağırlaşıyor. Herkese çağrımızdır: Bu meselenin barışçıl çözülmesi için yol, yöntem bulun. Çözümsüzlükle kimse bir yere ulaşamayacaktır. Bu sorunun onurlu ve barış içerisinde çözülmesi sadece bizim omzumuzda olmamalı. Bu ülkede barış isteyen herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu yüzyıl Kürt halkının direnişi ile bugüne geldi. Bu direnişin öncüsü Sayın Öcalan’dır. Tecridin kırılması ve Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerekiyor. Bundan başka bir yol yoktur. Talebimiz onurlu barıştır ve halkımızın taleplerini mutlaka yerine getireceğiz” dedi.

13 Şubat 2024