Özgürlük Yürüyüşçüleri yarın Amara’da olacak

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözümün önünün açılması için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü 14’üncü gününde devam ediyor. HDK, DTK, DBP ve STK temsilcileri ile tutuklu aileleri ve milletvekillerimizin katıldığı bugünkü yürüyüşte anmalar yapıldı.

Dün Diyarbakır’da birleşen Kars ve Van yürüyüş kolları; bugün Siverek ve Hilvan'a geçti. Yürüyüşçüler, ilk olarak 2018 yılında Federe Kürdistan Bölgesi’nde kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kürt siyasetçi İbrahim Ayhan ile Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi'nde bedenini ateşe veren Mahmut Zengin'in mezarlarını ziyaret etti.  

Anmada konuşan Grup Başkanvekilimiz Sezai Temelli, "İbrahim Ayhan bu mücadelede çok önemli bir kişiydi. Onun yaşadıkları bu ülkenin nasıl bir zulüm ve şiddet ülkesi olduğunu hatırlattı. Ona yapılanları unutmayacağız. Uydurma bir kararla milletvekilliği düşürüldü. Kendisi de tecridin kaldırılmasını istedi. Bu ülkeye tecridi, inkarı dayatanlar onun yaşamına mal oldu. Nice İbrahim Ayhanlar bu şekilde yaşamını yitirdi. İşte bunlar yaşanmasın diye özgürlük yürüyüşü yapıyoruz. Eğer tecrit varsa, hukuk ve demokrasi yoktur. Sayın Öcalan'a uygulanan tecrit, aslında Ortadoğu halklarına uygulanıyor" ifadelerini kullandı. Yürüyüşçüler, daha sonra Mahmut Zengin'in mezarını ziyaret etti.

Ardından Hilvan’a geçen yürüyüşçüler burada açıklama yaptı. Milletvekilimiz Öznur Bartın, “Biz, gittiğimiz her yerde büyük bir coşku ile karşılandık. Halkımıza minnettarız. Cezaevinde olan tutsakların, annelerimizin talepleri yerine getirilsin, tecrit sonlandırılsın. Uluslararası komployu buradan kınıyoruz. Bizim talebimiz Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüdür. Kürt sorununun demokratik çözümünün tek muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır. Kürt sorununun demokratik çözümü için görüşmeler acilen sağlanmalıdır. Zafer bizimdir” dedi. 

Milletvekilimiz Cengiz Çiçek, yaptığı konuşmasında, “Bu mücadele 50 yıldır Kürt halkının, emekçilerin omuzlarında yükseldi. Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü içi yollardayız. Bizim mücadelemiz iki yönlüdür; bir yönü sisteme yöneliktir, diğer yönü de iç ihanete karşıdır. Bu mücadeleyi ilk başlatanların güzel bir sözü var; ‘söz onurdur, onuru çiğnetmeyeceğiz" dedi.

Hilvan'ın ardından Urfa merkeze geçen özgürlük yürüyüşçüleri burada büyük bir coşku ile karşılandı. 

Yürüyüşçüler, yarın Amara’ya gidecek ve burada kitlesel bir şekilde yürüyüş gerçekleştirdikten sonra açıklama yapacak.

14 Şubat 2024