Özgürlük Yürüyüşü 10’uncu gününde

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözümün önünün açılması için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü 10’uncu gününde devam ediyor. HDK, DTK, DBP ve STK temsilcileri ile tutuklu aileleri ve milletvekillerimizin katıldığı bugünkü yürüyüşte anmalar yapıldı.

Kars yürüyüş kolu, Bingöl’ün ardından Silvan’a ulaşırken, Van’dan yola çıkan yürüyüşçüler ise Kızıltepe’ye ulaştı.

Kars yürüyüş kolu, Lice-Silvan yolunda uzun bir yürüyüş gerçekleştirdi, ardından ilçe merkezine geçti. Yapılan açıklamada konuşan DEM Parti Şırnak Milletvekili Newroz Uysal, “Sayın Öcalan özgür olana kadar bu yürüyüş devam edecek. Size Kars Kalesi'nin, Ararat Dağı'nın, Digor'un, Sakîne Cansız, Hayri Durmuş, Ceylan Önkol'un selamını getirdik. Kürtler yüzyıllardır özgürlüğüne hasret. Kürtler birçok katliamla yüz yüze bırakıldı. Biz ölüme karşı yaşam siyaseti yürütüyoruz. Barışın olduğu, eşitliğin olduğu bir yaşam düşlüyoruz. Yürüyüşümüz boyunca annelerin gözünde barışa olan hasreti gördük. Devlet bu hasretten korkuyor. Kürt halkının önderi tecritte ise Kürt halkı da tecrittedir. Kürtleri yok sayan akla karşı her yer direnişin başkenti oldu. Yürüyüşümüzün adı Özgürlük Yürüyüşü ve biz bu özgürlüğü getireceğiz” dedi. Yürüyüşçüler, açıklamanın ardından Kozluk ilçesine geçti. 

Van yürüyüş kolunda bulunanlar, Kızıltepe’de Uğur Kaymaz adının verildiği yol üzerindeki bulvarda anma düzenledi. Ardından, Kızıltepe Özgürlük Meydanı'nda yürüdü. Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır,  “Yüzyıllardır özgürlük hasreti çektiklerini söyleyen Bayındır, “Bu hasretle yürüyüşümüzü başlattık ve yürüyüşümüz amacına ulaşana kadar da bunu sürdüreceğiz. Sayın Öcalan üzerinde büyük bir tecrit var. Bizler bu tecride şimdiye kadar boyun eğmediğimiz gibi bundan sonra da eğmeyeceğiz. Kürt sorununun muhatabı ile bir an önce çözülmesini istiyoruz. Muhatabı da Sayın Abdullah Öcalan’dır ve bir an önce onunla bu sorun çözülmelidir. Bu sorun sadece bizim sorunumuz, annelerin sorunu değildir. Bu sorun herkesin sorunudur. Türkiye’de eşit ve onurlu bir yaşam yaşayacaksak, bu sorun muhatabıyla çözülmelidir. O nedenle bizler de bu yürüyüşün öncülüğünü üstlendik. Gelin milyonlar olup özgür ve eşit bir yaşam inşa edelim. Zafer elde edene kadar devam edeceğiz” diye konuştu.

Kars yürüyüş kolu yarın Siirt Merkez ve Kurtalan ilçesinde, Van yürüyüş kolu da Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerinde yürüyüşe devam edecek.

10 Şubat 2024