Özgürlük Yürüyüşü 11’inci gününde

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözümün önünün açılması için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü 11’inci gününde devam ediyor. HDK, DTK, DBP ve STK temsilcileri ile tutuklu aileleri ve milletvekillerimizin katıldığı bugünkü yürüyüşte anmalar yapıldı.

Kars yürüyüş kolu, Silvan ve Kozluk’un ardından Siirt merkeze; Van’dan yola çıkan yürüyüşçüler ise Ceylanpınar ve Viranşehir’e ulaştı.

Kars yürüyüş kolu, işkence ile katledilen Ermeni, Keldani ve Kürtlerin toplu şekilde gömüldüğü Siirt'teki Newala Qesaba’ya geçti. Burada, toplu mezarlarda bulunan isimler anıldı. Yürüyüşçüler daha sonra Siirt merkeze ulaştı.

Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, "25 yıl önce Sayın Abdullah Öcalan, Türkiye'ye getirildi. 'Bu sorun biter' dediler, ama bitmedi. Sayın Öcalan 25 yıldır direniyor. Devlet, bunu başaramadığı için şu an bir tecrit uygulanıyor. Bu tecrit; savaş, yoksulluk, doğanın yıkılması, halkların birbirlerine düşman edilmesi demektir. Barış ancak Sayın Abdullah Öcalan’ın sesini ve sözünü söylemesinde saklıdır. Barışın elçisi Sayın Öcalan'dır. Bu yürüyüşün sonundaki özgürlük hepimizin özgürlüğüdür” dedi. Açıklamanın ardından yürüyüşçüler Viranşehir’e geçti.

Van yürüyüş kolunda bulunanlar da Ceylanpınar’da kitlesel bir şekilde karşılandı. DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça, "2015’te bu devlet bu karanlığı görebilse ve Sayın Abdullah Öcalan'ı İmralı’dan bırakmış olsaydı 9 yıl boyunca bu topraklar kanla sulanmayacaktı. Barış iradesi İmralı'da. Devleti yeniden masaya çağırıyoruz. Kürt sorununun barışçıl çözümünü, ana sütü gibi hak olan talepleri konuşmaya, tartışmaya, kabul etmeye çağırıyoruz. Yolumuz özgürlük yolu, birlik yoludur” ifadelerini kullandı. Yürüyüşçüler, açıklamanın ardından Kurtalan ilçesine geçti.

Kars yürüyüş kolu yarın Batman Merkez ve Bismil’de, Van yürüyüş kolu da Mazıdağı ve Çınar’da devam edecek. 

11 Şubat 2024