Özgürlük Yürüyüşü 12nci gününde

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözümün önünün açılması için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü 12’nci gününde. HDK, DTK, DBP ve STK temsilcileri ile tutuklu aileleri ve milletvekillerimizin katıldığı yürüyüş her alanda kitlesel karşılamalar, anmalar ve halk buluşmalarıyla devam ediyor.
 
1 Şubat’ta Kars’tan yola çıkan yürüyüşçüler bugün Batman’a ulaştı. Yürüyüşçüler, kent girişindeki Kıra Dağı mevkiinde büyük bir coşku ile karşılandı. Özgürlük Yolcularını çiçeklerle karşılayan halk meşaleler yaktı, havai fişekler patlattı. Karşılama, Öcalan’ın özgürlüğü için havaya bırakılan 75 beyaz balon ile son buldu. Kitle, karşılama sonrası konvoy ile kent merkezine geçti. Kent merkezinde konuşan Cengiz Çiçek, “Kürtlerin, devrimcilerin bir hayali var. Kürt halkı kendi değerleri ile vardır, var olacaktır. Bu değer de Sayın Abdullah Öcalan’dır. Bu yürüyüş, Kürt sorununa çözüm ve Sayın Abdullah Öcalan’a özgürlük içindir. 3 yıldır İmralı’dan haber alamıyoruz. Bu devletin bir hukuk devleti olduğunu söyleyenlere sesleniyoruz: Bu yürüyüş adalet yürüyüşüdür. Kürt halkı bu topraklarda adalet istiyor, kendi değerlerine saygılı olunmasını istiyor. Kürdistan’ın her yeri kayyım, her yeri toplu mezarlarla dolu. Yüzyıllık statükoculara, inkarcılara, asimilasyonculara sesleniyoruz: Bizim bir kimliğimiz ve onurumuz var. Dost ve düşman bilsin ki onurumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Bu yürüyüş; aynı zamanda bir özgürlük yürüyüşüdür, her türlü inkarcı sistemi tarihin çöp sepetine gönderme yürüyüşüdür. Bu yürüyüş Batman’da Kürt olup Ankara’da kurt olanlara inat, “Biz yaşamı uğrunda ölecek kadar severiz” diyen Kemal Pir, Hayri Durmuş’un yürüyüşüdür. Bu bir hakikat yürüyüşüdür. Sakine Cansız, Aysel Doğanların yürüyüşüdür. Yürüyüşe omuz ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Yürüyüşün Van kolu ise bugün Mardin’in Dêrik ve Mazıdağı ilçelerine ulaştı. Kent merkezlerinde coşku ile karşılanan yürüyüşçüleri karşılama etkinlikleri de halk buluşmasına dönüştü.
 
Van yürüyüş kolunda konuşan Mersin Milletvekilimiz Perihan Koca, "Kalıcı ve onurlu bir barış için, eşitlik ve özgürlük için yürüyoruz. Bu yürüyüş; faşizm karanlığına karşı demokratik cumhuriyetin yolunu açma yürüyüşüdür, karanlığı defedip yeni bir yol bulma yürüyüşüdür. Kürt halkının kendi kaderini belirleme yürüyüşüdür. Barış Annelerinin ‘Êdî bes e (Artık yeter)’ yürüyüşüdür. En ağır bedelleri ödemiş Kürt halkının yürüyüşüdür” dedi.

Öcalan’ın özgürlüğü ve tecridin kaldırılması için başlatılan açlık grevlerine de dikkat çeken Koca, “Barış için ses olan açlık grevi direnişlerine selam olsun. Barış Anneleri öncülüğünde yürüyen adalet nöbetlerine selam olsun. Barışı birlikte inşa edeceğiz" dedi. Van yürüyüş kolu bugün Amed’in Çınar ilçesine ulaşacak.
 
Her iki yürüyüş kolu da yarın Amed’de buluşacak ve ardından Amara’ya doğru yola çıkacak.

12 Şubat 2024