Özgürlük Yürüyüşü 5inci gününde

Tecride son verilmesi ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle başlatılan Özgürlük Yürüyüşü 5’inci gününde devam ediyor. Kars’tan yola çıkan yürüyüş kolu bugün Muş’un Malazgirt ve Bulanık ilçelerine ulaşırken, Van’dan yola çıkan yürüyüş kolu ise Şırnak Merkez’de olacak.

HDK, DTK, DBP, STK temsilcileri, tutsak aileleri ve milletvekillerimizin de aralarında bulunduğu yürüyüşçüler gittikleri her yerde coşkuyla karşılanıyor. Ağır kış koşullarına rağmen yürüyüş renkli görüntülere sahne oluyor ve her yerde destek görüyor. Uğradıkları yerleşim yerlerinde halk toplantıları, halk buluşmaları, ev ziyaretleri gerçekleştiren yürüyüşçüler için yol güzergahı boyunca karşılama etkinlikleri düzenleniyor. Halaylar, zılgıtlar, sloganlarla karşılanan ve uğurlanan Özgürlük Yürüyüşçüleri 13 Şubat’ta Amed’de buluşarak Amara’ya doğru yoluna devam edecek.

Dün Ağrı Merkez ve Patnos’tan geçen, bugün Muş’un Malazgirt ve Bulanık ilçelerine ulaşan Kars yürüyüş kolu buralarda coşkuyla karşılandı. Malazgirt ilçe binamız önünde karşılanan heyet adına HDK Eş Sözcüsü ve milletvekilimiz Cengiz Çiçek bir konuşma yaptı. Çiçek, “Biz her türlü zorluk altında ve çökmemiş Kürdistan’da bu yürüyüşümüzü toplumsallaştırmak için yola çıktık. Kürt sorununun demokratik çözümü olmadığı sürece yoksulluk, açlık, sürgün, zindan ve ölüm bu topraklarda kol gezecek. Bu ülkede eşitlik, adalet ve özgürlüğü savunduğumuz için yola düştük” dedi. Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenleri anan Çiçek, şunları söyledi:

“Yarın depremin birinci yıldönümü. ‘Vatan, Millet, Sakarya’ diyenler enkazın altında kaldı. ‘Kürt anasına görmesin’ diyenler enkazın altında kaldı. Depremde on binlerce insan hayatını kaybetti ama onlar hala ‘Vatan, Millet, Sakarya’ diyor. Bayrak dedikçe o talanınızı gizliyorsunuz. Bu coğrafyaya düşmanlık yapanlar sizlersiniz, biz değil. Bu enkazı ancak halkın gücü kırar. Bu enkazı sırça köşklerde oturanlar değil halkın örgütlü gücü temizler.
Kürt sorununun demokratik çözümü dediğimizde, bir hakikat var. Kürt halkı, Sayın Öcalan’ı önderi ve tek muhatap olarak görüyor. Sayın Öcalan ile halkın duygu ve düşünce birliğinin arasına mesafe koymaya çalışan her türlü tecride karşı duracağız. Yıllar önce milyonlar imza vererek Sayın Öcalan’ı önderi olarak kabul etti. Bu devlet, Çözüm Sürecinde bu hakikati kabul etti. Biz hakikatin ne olduğunu gösteriyoruz. Bu yol hakikat yoludur, kutlu olsun. Bu yolun sonu Kürt halkının özgürlüğüne kavuşması ve tecrit politikalarının lağvedilmesidir. Sayın Öcalan Kürt halkının lideridir. Bu konuya yoğunlaşan, çözümün yolunu bilen ve buna önderlik edecek bir insandır. İmralı işkence sisteminin lağvedilmesi için yürüyeceğiz. Zafer, özgürlüğü için yola çıkanlarındır.”

Van’dan yola çıkan yürüyüş kolu ise bugün Şırnak’a ulaştı. Uludere ve Balveren’den geçen yürüyüşçülere destek yoğundu. Yol boyunca davul zurnalarla karşılanan ve Şırnak’ta da coşku ile karşılanan yürüyüşçüler adına Milletvekilimiz Saliha Aydeniz bir konuşma yaptı. Aydeniz, "Şırnak’ın duruşu sömürgecilere mesaj olsun. Bugün tüm sömürgecilere gereken cevabı verdiniz. Özgürlük Yürüyüşçüleri 75 kişi iki koldan milyonlarla birlikte yürüyor. Çünkü milyonlar Sayın Öcalan’ı iradesi olarak görüyor. Kürt sorununun çözümü Sayın Öcalan’dır. İmralı’nın kapısı açıldığında çözüm olacak, kriz ve kaos ortadan kalkacak. Bugün sadece Kürt halkı değil milyonlar Sayın Öcalan’ın fikirlerini benimsiyor, onun özgürlüğü için mücadele ediyor. Hiçbir güç ve kuvvet bu hakikat yürüyüşünü durduramayacak. Milyonlar, ‘Sayın Öcalan siyasi irademdir’ diyor. Kürt sorununun çözümünün muhatabı Sayın Öcalan’dır. Muhalefet ve devlete sesleniyoruz: Bugün kriz ve kaosun derinleşmesinin sebebi Kürt sorunu ve tecrittir. Tecridin kırılması gerekiyor" dedi.

Kars yürüyüş kolu yarın Muş’un Varto ilçesi ile Erzurum’un Hınıs ve Karaçoban ilçelerinde; Van yürüyüş kolu ise Şırnak’ın Silopi ilçesinde olacak.

5 Şubat 2024