Özgürlük Yürüyüşü 6ncı gününde: Deprem kayıpları anıldı

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözümün önünün açılması için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü 6’ncı gününde devam ediyor. HDK, DTK, DBP ve STK temsilcileri ile tutuklu aileleri ve milletvekillerimizin katıldığı yürüyüşe yönelik toplumsal ilgi gittikçe artıyor. Van’dan yola çıkan yürüyüşçüler bugün Şırnak’ın Silopi ilçesine ulaşırken, Kars yürüyüş kolu Erzurum’un Karaçoban ve Hınıs ilçelerine vardı. Bugün yapılan yürüyüşlerde 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenler anıldı ve iktidarın insanları ölüme terk eden ayrımcı politikasına tepki gösterildi.

Van yürüyüş kolu Silopi’de başta Taybet Ana (İnan) olmak üzere kent ablukalarında hayatını kaybedenlerin mezarlarını ziyaret etti. Yoğun bir ilgiyle karşılanan ve Silopi İlçe Örgütümüz önünde bir araya gelen yürüyüşçüler adına burada Hakkari Milletvekilimiz Onur Düşünmez açıklamalarda bulundu. Depremde hayatını kaybedenleri anan düşünmez, "Üç gün boyunca deprem alanında devlette yoktu” dedi. Düşünmez, deprem döneminde kurdukları dayanışma merkezlerine işaret ederek, "Kayyım politikalarına alışanlar, dayanışma merkezimize de kayyım atadı. Bu topraklarda barış, kardeşlik ve çözüm olmasını isteyenler bize omuz vermeli" dedi.
 
Öcalan’ın 25 yıldır tecrit altında olduğunu ifade eden Düşünmez, şunları söyledi: "35 aydır hiçbir şekilde haber alınamıyor. O yüzden yürüyoruz. Haklıyız, başaracağız. Kesinlikle biz kazanacağız. Biz Taybet Ana’nın çocuklarıyız, Sêvê’lerin yol arkadaşlarıyız. Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacağız, bu topraklara da özgürlük gelecek” dedi.

Kars yürüyüş kolunda bulunan DEM Parti Milletvekili Zeynep Oduncu da Hınıs’ta yaptığı konuşmada, "Nereye vardıysak bizi büyük bir coşkuyla karşılıyorlar. Bugün depremin yıldönümü. Deprem doğal afettir ama iktidarın yarattığı enkaz doğal değildir. İktidarın eli kanlıdır. Bugün savaşa verdikleri parayla tüm kenti inşa edebilirler ama iktidarın umurunda değil. Onların iktidarlarını kurdukları tek şey savaştır, kandır. Biz Şêx Seîd'in memleketindeyiz. Yürüyüşün burada olması çok anlamlı. Bu yürüyüşümüz Sayın Öcalan özgürlüğüne kavuşuncaya kadar devam edecek” dedi.
 
DİK üyesi Mahmut Tanış ise, "Dilimizi ve kültürümü yasakladıkları için Şeyh Sait isyan etti. Şeyh Sait, halklar arasında bir ayrımcılık yapmadı ve tüm halklarla birlikte hareket etti. Ona ihanet edenleri kınıyoruz. Bugün Sayın Öcalan 25 yıldır büyük bir tecrit altındadır. Yine Öcalan da bir ihanete uğradı ve esaret altına alındı. Bizim Şeyh Sait, Qazî Mihemmed ve Öcalan’ın yürüdüğü yoldan ayrılmamamız gerekiyor. Biz Kürt’üz, vatanımız burasıdır ve adı Kürdistan’dır” diye konuştu.
 
Kars yürüyüş kolu yarın Karlıova ve Karaçoban üzerinden yoluna devam edecek. Van yürüyüş kolu ise Cizre’ye ulaşacak.

6 Şubat 2024