Özgürlük Yürüyüşü 8’inci gününde

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözümün önünün açılması için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü 8’inci gününde devam ediyor. HDK, DTK, DBP ve STK temsilcileri ile tutuklu aileleri ve milletvekillerimizin katıldığı yürüyüş bugün Gülistan Doku’nun akıbetini sordu.

Kars yürüyüş kolu Bingöl’ün Karlıova ve Elazığ’ın Karakoçan ilçelerinin ardından Dersim’e ulaşırken, Van’dan yola çıkan yürüyüşçüler ise Nusaybin’deydi.

Dersim’de Gülistan Doku’nun en son görüldüğü köprüde konuşan Milletvekilimiz Kezban Konukçu, “Gülistan 4 yıl önce en son burada görüldü. Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar katlediliyor ve kaybediliyor. Bu topraklarda her yer kameralarla gözetlenirken, hala etkin bir soruşturma yapılmıyor. Birinci derece şüpheli olanlar gözaltına dahi alınmazken, kendi kızını arayan anne gözaltına alınıyor. Bu topraklarda herkes için adalet istiyoruz, tüm halklar için özgürlük istiyoruz ve yürüyoruz. Bu topraklara özgürlük gelene kadar yürüyüşümüz devam edecek" dedi.

Seyit Rıza Meydanı’nda konuşan Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Ali Şêr, Sakine ve Mazlumların topraklarındayız. Biz onların çocukları, torunları, yoldaşları olarak mücadelemizi kesintisiz bir şekilde devam ettirdik. Ülke yangın yeri; işkence var, cezaevi sorunu var. Tam 34 aydır Sayın Öcalan’dan haber alınamıyor. Ülkede yüz yıldır yaşanan bir Kürt sorunu var. 'Kürtlerin bir sorunu yok' diyen anlayışa karşı yola çıktık. Biz burada doğduk ve kökümüz burada. Dêrsim’in her karışında canımız var, özgürlük ve demokrasi için ödemediğimiz bedel kalmadı. Şimdi barış ve çözüm zamanı, gelin bu güvenlikçi akıldan vazgeçin. Sayın Öcalan’ın sesine ses olun. Dêrsim ser vermiş sır vermemiş bir yerdir. Bu dağlar bize siper olmuş dağlardır. Bu dağlar bile artık isyan ediyor. Dağlar bile artık bu savaş dursun diyor” dedi.

Yürüyüşçüler, Sakine Cansız ve Aysel Doğan’ı da mezarı başında andı.

Van yürüyüş kolu ise Mardin’in Nusaybin ilçesine ulaştı. Nusaybin’de konuşan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayımız Ahmet Türk, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
 
“Devlet, Kürt halkı üzerinde baskı ve şiddet politikaları yürütüyor. Bugün direnişin kalesi olan, özgürlük için çok bedel ödeyen Nusaybin’deyiz. Katılım ve karşılamanız için sizlere teşekkür ediyoruz. Uzun yıllardan beri Kürt halkı barış ve özgürlük için direndi. Ağır bedeller ödenmesine rağmen Kürt halkı dimdik ayakta. Bugün de adalet, hukuk ve Kürt sorunu için yine alanlarda. Bugün sadece Bakur Kürdistanı değil, Rojava Kürdistanı’nı da hedef alan bir sistem var. Herkes biliyor ki Sayın Öcalan Ortadoğu barışı için bir akıldır, bir hocadır, çözümün adresidir. Bizim mücadelemiz Sayın Öcalan’ın özgürlüğe kavuşması içindir.”
 
“Bugün zindanlardaki tutsaklar bedenlerini Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için açlığa yatırdı. Onların yayındayız ve direnişlerini selamlıyoruz. Biz her zaman halkların ortak değerleri için mücadele ettik. Bizim mücadelemiz eşitlik mücadelesidir. Savaşla kimse sonuç almamıştır. Savaşlar halkları karşı karşıya getirmekten başka bir sonuç doğurmadı. Haksızlığa, hukuksuzluğa ve Sayın Öcalan üzerindeki tecride karşı bugün arkadaşlarımız bir duruş sergiliyor.”

Van yürüyüş kolu yarın Mardin Merkezde, Kars kolu ise yarın Bingöl Merkez’de yürüyüşüne devam edecek.

8 Şubat 2024