Aralarında partimizin de bulunduğu 130 siyasi parti, kurum ve kuruluş, Diyarbakır’da yaptıkları ortak basın toplantısında, Öcalan üzerindeki tecride son verilerek Kürt sorununun demokratik çözümünde etkin rol oynamasının önünün açılması ve bölgesel çatışmalar için barış çağrısını içeren bir deklarasyon yayınladı:
Bugün özelde savaşla, genelde toplum ve doğa kırımı şeklinde yaşanan sorunların kaynağında halkların, inançların, kültürlerin, kimliklerin ve farklılıkların inkârı üzerine kurulu zihniyetler ve politikalar yatmaktadır. Şiddet, çatışma ve savaş üreten bu anlayışla tüm toplumsal birikimler tasfiye edilmeye çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze en kaçınılması gereken ve en ağır suçlar olarak tarif edilen insanlığa karşı suçların devletler ve iktidar güçleri üzerinden açıkça dile getirilip savunulduğunu, bu suçların devamla işlendiğini ve özellikle bundan sonrası için meşru görülmesi gerektiğine dair düşüncelerinin yayılmasının istendiğini görmekteyiz.
Bu suçlar sıcağı sıcağına Kuzey ve Doğu Suriye’de/Rojava’da, Filistin’de, Karabağ’da, Ukrayna’da ve daha birçok yerde yaşanmaktadır. Kısaca merkezi Ortadoğu/Kürdistan/Mezopotamya olmak üzere dünyaya yayılmış bir durumdan bahsetmekteyiz. Kürtler (tüm kazanımlarına rağmen) ciddi tehditlerle karşı karşıya iken Ermeniler, Araplar, Kafkas ve Balkan halkları, savaş ve çatışmanın yaşandığı, kapitalist sistemin gözünü diktiği tüm coğrafyadaki halklar ölümle karşılaşmakta, topraklarından yaşam alanlarından sürülmekte, özgürlüklerinden, yer altı ve yer üstü değerlerinden olmaktadır.
Tarihteki deneyimlerden yola çıkarak, ikinci dünya savaşından sonra insanlık değerlerini koruma rolü verilen Birleşmiş Milletler sistemi gibi hiçbir koruyucu sistem ise işlevini yerine getirememekte ya da getirmemektedir. Dünyada herhangi bir devletin herhangi bir lideri veya siyasetçisi bu sistemsel sorunlara çözüm getirecek söylemi, gücü, iradeyi göstermemektedir. Tersine yaşanan acıların ve kaosun müsebbibi olmaktadırlar.
21. Yüzyılın kimi zaman yerel veya bölgesel kimi zaman daha yaygın şekilde eskisinden farklı olsa da yine de üçüncü dünya savaşı niteliğinde geçeceğini dünyada ilk defa öngörenlerin ve söyleyenlerin başında Sayın Abdullah Öcalan gelmektedir. 2019 yılı gibi yakın bir zamanda da henüz bu süre zarfındaki savaş ve katliamlar yaşanmamışken Öcalan, “Önümüzdeki dönemde gerek iç toplumsal gerek bölgesel ve küresel sorunların daha da ağırlaşacağı…” öngörülerinde bulunmuştur. Öcalan, “Toplumsal ve tarihsel yarılmaların önüne geçmeye çalışıyorum” diyerek demokratik uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel hukuk gibi yöntemlerin devreye girmesi önermelerinde bulunmuşsa da çözüm eli havada kalmış, devletler ve hegemon güçler tarafından sayısız savaş çıkarılmış ve halklara gün yüzü gösterilmemiştir. Bu tespit ve çağrılarını özgürlüğe ve hakikate olan bağlılığı ile dile getiren Öcalan, kader olarak gösterilen bu tehlikeleri Kürtler şahsında dünya halkları lehine evrensel çapta bertaraf etme söz ve iradesini kurmuştur.
Türkiye’de demokrasi sorununun da Kürt meselesinden ayrı ele alınmayacağı bilince çıkmış vaziyettedir. Türkiye’nin daha kuruluşunda sakat başlayan demokrasi söyleminin, halklar arasındaki tüm farklı renk ve sesleri inkar eden tek tip zihniyeti örtmenin ötesine geçmediği bilinmektedir. Bu, tek kimlik üzerine kurulu, kapitalist sistemin taşıyıcısı ulus devlet yapısından ileri gelmektedir. Ve maalesef tam yüzyıldır coğrafyamızda çok ağır suçlar ile günahların işlenmesine yol açmıştır. Yerelde ve bölgemizde bu sorunu çözme bilinciyle yola çıkan Öcalan yeni bir zihniyet ve çözüm paradigması üretip yaşatma siyasetinde ısrar ederek demokratik bir gelişmenin temel politik öznesi pozisyonunda olduğunu göstermiştir. Kürt meselesinin barışçıl ve diyalog yoluyla çözümüne verdiği tarihsel önem stratejik düzeydir.
Kürtleri diliyle, kimliğiyle ve coğrafyasıyla toplumsal bir statüye kavuşturmak için üretilen/oluşturulan demokratik ulus perspektifinin/paradigmasının bugün Türkiye özelinde/Ortadoğu’da tüm ülkeler başta olmak üzere dünyada yaşanan sorunları da çözecek gücü içerdiğini görmekteyiz. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir içeriğe sahip düşüncelerinin gücü, şimdiki zamana ve geleceğe yöneliktir.
Artık dünyanın dört bir yanından halklar, aydınlar, yazarlar, sanatçılar, siyasetçiler de kapitalist sisteme karşı yeni bir umudun var olabildiğini görmektedir. Öcalan İmralı’ya konulup dünyadan tecrit edilirken sürekli kriz üreten sistemi aşacak çözüm teorileri geliştirmiştir. Mutlak yalnızlık ve iletişimsizlik içerisinde unutturulmak istenirken düşünceleri dünya halklarına ulaşmıştır. Şu an ihtiyaç duyulan en önemli politik özne ve düşünür konumundadır. Özgürlük, adalet, eşitlik ve hakikat temelli alternatif ortak bir yaşamın kurucu rolü atfedilen Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması için dünya çapında mücadeleler geliştirilmektedir. Öcalan’ın özgürlüğü ile dünya halklarının özgürlüklerinin bir olduğunu haykırmaya başlamışlardır. O yüzden ortaya konulacak her mücadelenin halkların kendi yaşamlarından bağımsız olmadığını tespit etmişlerdir. Dünya kadınları bu düşünce sistematiği ile gelişen, özgürleşen Kürt kadınlarından etkilendiklerini, yeni’yi düşünmeye başladıklarını belirtmişlerdir. Yine Öcalan’ın içerisinde tutulduğu İmralı tecrit sisteminin insanlık dışı olduğunu, derhal son bulması gerektiğini, evrensel ilke ve kurallar ile Mandela kurallarının uygulanması gerektiğini söylemişlerdir.
Fakat bilindiği üzere Öcalan’ın neredeyse 25 yıldır hiçbir hukuksal hakkı düzenli bir şekilde yerine getirilmemiştir. Daha da önemlisi 2 buçuk yılı aşkın bir süredir kendisinden tek bir haber dahi alınamamaktadır. Kendisine ulaşılması, haber alınması başta olmak üzere Kürtlerin ve dünya halklarının maruz kaldığı yaşamsal, toplumsal ve siyasal sorunların çözümü açısından kendisinin özgür bir siyasal mücadele yürütme koşullarına sahip olması hayati derecede önemlidir. Gün Öcalan’ın halklarla doğrudan buluşma, fikri dünyası ile barış kurucu rolünün yaşam bulma zamanıdır.
İmzacılar:
1. DBP
2. TJA
3. DTK
4. HEDEP
5. ÖHD
6. MED TUHAD-FED
7. TUHAY-DER Amed Derneği
8. TUHAY-DER Adana Derneği
9. TUHAY-DER Mersin Derneği
10. TUHAY-DER İzmir Derneği
11. TUHAY-DER İstanbul Derneği
12. TUHAY-DER Van Derneği
13. TUHAY-DER Batman Derneği
14. TUHAY-DER Mardin Derneği
15. TUHAY-DER Şırnak Derneği
16. Amed MEBYA-DER
17. MEBYA-DER Bismil, Silvan, Kulp Temsilciliği
18. Cizre MEBYA-DER
19. Batman MEBYA-DER
20. Mardin MEBYA-DER
21. Van MEBYA-DER
22. DAD (Demokratik Aleviler Derneği)
23. Mezopotamya Ekoloji Hareketi
24. Amed Alim-Der
25. Van Dini Bilimler Araştırma Derneği
26. Meşin Din ve İnançları Araştırma Derneği (MDİAD)
27. İzmir Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
28. Demokratik İslam Kongresi
29. Kovara Destar
30. Komeleya Lêkolînên Ziman û Çandên Mezopotamyayê
31. Komeleya Lêkolînên Ziman û Çandên Arî
32. Komeleya Lêkolînên Çand û Ziman a Arsîsayê
33. Komeleya Lêkolînên Ziman û Çandên Botanê
34. Komeleya Lêkolînên Çand û Ziman a Avestayê
35. Komeleya Lêkolînên Çand û Ziman a Feradê
36. Komeleya Lêkolînên Çand û Ziman a Birca Belekê
37. Komeleya Lêkolînên Çand û Ziman a Ankayê
38. Komeleya Wêjekarên Kurd
39. Enstîtuya Kurdî ya Stenbolê
40. Enstîtuya Kurdî ya Amedê
41. Înstîtuya Kurdî ya li Stockholmê
42. Înstîtûya Kurdî ya li Elmanyayê
43. Enstîtuya Kurdî ya Brukselê
44. Enstîtuya Kurdî ya Swîsreyê
45. AMED İHRAÇLAR PLATFORMU
46. AMED KESK KADIN MECLİSİ
47. BES AMED ŞUBESİ
48. BİSMİL EĞİTİM SEN TEMSİLCİLİĞİ
49. BTS AMED ŞUBESİ
50. ÇERMİK EĞİTİM SEN TEMSİLCİLİĞİ
51. ÇINAR EĞİTİM SEN TEMSİLCİLİĞİ
52. DİVES AMED ŞUBESİ
53. DİYARBAKIR SAĞLIK EMEKÇİLERİ SENDİKASI1
54. EĞİL EĞİTİM SEN TEMSİLCİLİĞİ
55. EĞİTİM AMED 1 NOLU ŞUBESİ
56. EĞİTİM AMED 2 NOLU ŞUBESi
57. EĞİTİM AMED 3 NOLU ŞUBESİ
58. EĞİTİM SEN KADIN MECLİSİ
59. AMED EMEK AKADEMSİ
60. GENEL İŞ AMED 1 NOLU ŞUBESİ
61. GENEL İŞ AMED 2 NOLU ŞUBESİ
62. HABER SEN AMED ŞUBESİ
63. HANİ EĞİTİM SEN TEMSİLCİLİĞİ
64. KESK AMED ŞUBELER PLATFORMU
65. KOCAKÖY EĞİTİM SEN TEMSİLCİLİĞİ
66. KULP EĞİTİM SEN TEMSİLCİLİĞİ
67. LİCE EĞİTİM SEN TEMSİLCİLİ
68. SES BİSMİL TEMSİLCİLİĞİ
69. SES ERGANİ TEMSİLCİLİĞİ
70. SES KADIN MECLİSİ
71. SİLVAN EĞİTİM SEN TEMSİLCİLİĞİ
72. TARIM ORKAM SEN AMED ŞUBESİ
73. TÜMBEL SEN AMED ŞUBESİ
74. YAPI YOL SEN AMED ŞUBESİ
75. BES BATMAN ŞUBESİ
76. BTS BATMAN ŞUBESİ
77. DİVES BATMAN TEMSİLCİLİĞİ
78. EĞİTİM SEN BATMAN ŞUBESİ
79. EĞİTİM SEN BEŞİRİ TEMSİLCİLİĞİ
80. EĞİTİM SEN KOZLUK TEMSİLCİLİĞİ
81. ESM BATMAN TEMSİLCİLİĞİ
82. BATMAN GENEL İŞ TEMSİLCİLİĞİ
83. HABER SEN BATMAN TEMSİLCİLİ
84. PETROL İŞ BATMAN ŞUBESİ
85. SES BATMAN ŞUBESİ
86. TARIM ORKAM SEN BATMAN ŞUBESİ
87. YAPIYOL SEN BATMAN ŞUBESİ
88. TÜMBEL SEN BATMAN ŞUBESİ
89. EĞİTİM SEN MARDİN ŞUBESİ
90. EĞİTİM SEN KIZILTEPE TEMSİLCİLİĞİ
91. EĞİTİM SEN NUSAYBİN TEMSİLCİLİĞİ
92. BES MARDİN ŞUBESİ
93. TARIM ORKAM SEN MARDİN ŞUBESİ
94. MARDİN ÇEVDER
95. ŞIRNAKEĞİTİM SEN ŞUBESİ
96. GENEL İŞ ŞIRNAK ŞUBESİ
97. HAKKARİ KESK ŞUBELER PLATFORMU
98. HAKKARİ GENEL İŞ ŞUBESİ
99. MUŞ KESK ŞUBELER PLATFORMU
100. URFA KESK ŞUBELER PLATFORMU
101. AMED TMMOB İKK (13 ŞUBE)
102. MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI TEMSİLCİLİĞİ
103. SİİRT EĞİTİM SEN ŞUBESİ
104. SES SİİRT ŞUBESİ
105. BTS SİİRT ŞUBESİ
106. BES SİİRT ŞUBESİ
107. TÜMBEL SEN SİİRT ŞUBESİ
108. Van Emek ve Demokrasi Platformu (32 Kurum)
109. Göç izleme Derneği
110. Serhat Göç Araştırmaları Derneği
111. Mezopotamya göç izleme ve araştırma derneği
112. Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme Derneği
113. Rosa Kadın Derneği
114. Star Kadın Derneği
115. Mimoza Kadın Derneği
116. Kadın Zamanı Derneği
117. KASED
118. MA Music
119. ŞanoWan
120. Jîn Art
121. Şanoya Bajêr
122. Komeleya Akademiya Sînemayê ya Rojhilata Navîn
123. Komeleya Çand û Hunerê ya Serhedê
124. Komeleya Çand û Hunerê ya Aryenê
125. Komeleya Çand û Hunerê ya Dicleyê
126. Komeleya Çand û Hunerê ya Nefelê
127. Navenda Çanda Mezopotamyayê (Stenbol)
128. Navenda Çanda Mezopotamyayê (Qoser)
129. Navenda Çanda Baharê
Deklarasyonun Kürtçesine buradan ulaşabilirsiniz.
29 Ekim 2023