Soykırımda katledilen Romanları saygıyla anıyoruz

Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

Bugün, “Porajmos” olarak da bilinen ve tarihin tanıklık ettiği en büyük insanlık suçlarından olan 2 Ağustos Roman Soykırımını Anma Günü. Bu vesileyle Roman halkının acısını ve yasını paylaşıyor, hayatını yitirenleri minnetle ve saygıyla anıyoruz.

Nazi rejiminin “ırksal üstünlük” ideolojisine dayalı politikaları neticesinde Almanya’ya karşı önemli bir tehlike olarak görülen topluluk yalnızca Yahudiler olmamış, Romanlar da bu ırkçılığın hedefi olmuştur. 1930’lu yıllarda Naziler tarafından aralarında Romanlar, Yahudiler ve sosyalistlerin olduğu yüz binlerce insan soykırıma uğratılmıştır.

Tarih boyunca hiçbir toprağı işgal etmemiş ve hiçbir halka zulmetmemiş olan barış ve göç kültürünün temsilcisi Romanlar, dilleri ve kültürleri nedeniyle Naziler tarafından yok edilmek istenmiştir. Naziler İkinci Dünya Savaşı boyunca Almanya işgali altındaki Avrupa’da 500 binden fazla Roman’ı insan deneyleri, toplu katliamlar ve toplama kamplarındaki gazlı ölümlerle katletmiştir. Hayatta kalan Romanlar ise yaşanan acıların yarattığı büyük fiziksel ve psikolojik yıkımlarla mücadele etmek zorunda kalmıştır.

Bugün Türkiye’de ve Avrupa’da yaklaşık 17 milyon Roman insanca yaşam koşullarının uzağında, temel haklardan mahrum olarak ve kabul edilemeyecek şartlarda yaşamaya çalışmaktadır. Türkiye’de AKP iktidarı “Roman Açılımı” ile Romanlara dair adımlar atılacağının propagandasını yapmış olsa da bu sözde açılımın somut hiçbir karşılığı olmadığı gibi, Roman yurttaşların yaşadığı sorunlar da artarak devam etmektedir.

Soykırımdan bugüne süregelen ırkçı yaklaşımların son bulması ve soykırım gibi büyük acıların tekrar yaşanmaması için bizler üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz ve ilgili bütün kesimleri de ortak mücadeleye çağırıyoruz. Roman halkının yaşadığı bu büyük acıyı yüreğimizde hissediyor, soykırımda hayatını kaybeden Romanları bir kez daha saygıyla anıyoruz.
Yaşasın halkların kardeşliği, Opre Roma!

Yüksel Mutlu - Mahfuz Güleryüz
DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri
2 Ağustos 2024