Vanda yüzbinler iradenin zaferini kutladı: Artık hiç kimse irademizi gasp etme cesaretini gösteremeyecek

Eş Genel Başkanlarımız Tülay Hatimoğulları-Tuncer Bakırhan, CHP, TİP, EMEP, ESP, SYKP, KKP, PİA, EHP ve TÖP temsilcileri Van’da kanaat önderleri, STK temsilcileri, inanç örgütleri, iş insanları ve gazetecilerle bir araya geldi.

YSK'nın Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan hakkında Van İl Seçim Kurulu tarafından verilen hukuksuz kararını kaldırması üzerine Eş Genel Başkanlarımız ve kente dayanışma için gelen siyasi parti ve STK temsilcileri yapılan kutlamaya katıldı. Önce Van İl Örgütümüz önünde toplanan kitle, buraya sığmayınca Beşyol'a geçti. Beşyol'da yapılan kutlamada konuşan Eş Genel Başkanlarımız ile Van Belediye Eş Başkanları, şunları söyledi: 

Tülay Hatimoğulları: YSK’yı kararından Van halkının iradesi döndürdü

Merheba hevalino hûn bi xêr hatin li ser seran li ser çavan hatin. Değerli Van halkı, hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Bizler Türkiye’deki bütün demokrasi güçleri olarak, bütün halklar olarak, demokratik bir ülkeyi özleyenler olarak verdiğiniz mücadeleden dolayı sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Değerli Van halkı, YSK bugün çok önemli bir hatadan geri döndü. Onu bu hatadan siz iradenizle döndürdünüz. Sağ olun, var olun.

Direne direne kazandınız

Bizler bugün bu meydanda, bu kalabalıkla tıpkı Newroz meydanlarında olduğu gibi Türkiye’de ortak yaşamda ısrar ettiğimizin, Kürt’ün hakkında ısrar ettiğimizin mesajını bütün Türkiye halklarına veriyoruz. Siz direne direne kazandınız. Van’da ve ilçe ilçe, mahalle mahalle kazandığımız bütün belediyelerde kendimizi ve kentimizi yeniden kurmak üzere yolumuz açık olsun. Başarımız mübarek olsun. Van zaferi hepimize hayırlı ve uğurlu olsun. Serkeftin, serkeftin! 

Tuncer Bakırhan: We îro derseke mezin da îqtîdarê û Tirkiyeyê

Merhaba gelê Wanê merhaba. Merhaba warê qehremanan, warê têkoşêra. Hun bixêr hatin li ser seran li ser çavan hatin. Îro têkoşîna we, keda we qezenc kir. Yekîtiya we bi ser ket. Mala we ava be, hûn her hebin her bijîn wan. We îro derseke mezin da îqtîdarê û Tirkiyeyê. Değerli halkımız, dirençli Van halkı, sizi saygıyla selamlıyorum. Bugünleri yaratan, bugünler için emek veren ve şu anda cezaevinde olan Bekir Kaya’ya, Nazmi Gür’e binlerce selam gönderiyoruz. Onların mücadelesinin boşa gitmediğini, Van halkının iradesinin onların yanında olduğunu bir kez daha kanıtlayarak bizleri mutlu ettiniz. Her bijî Van, her bijî! 

Dosta düşmana örnek olan duruşunuz karşısında saygıyla eğiliyorum

Sizler seçimden önce verdiğiniz sözde durarak 14’te 14 yaptınız. Var olun her bîji. Biz de o gün size bir söz verdik, dedik ki ne zaman başınız dara düşerse o gün yanınızda olacağız. Bugün sizin yanınızdayız, birlikteyiz, beraberiz. Bizler hep birlikte sözümüzde durdukça, böylesine güçlü ve onurlu bir şekilde baskılara karşı durdukça biz kazanacağız, halklarımız kazanacak, demokrasi ve özgürlük kazanacak. Tekrar dosta düşmana örnek olan bu duruşunuz karşısında saygıyla eğiliyorum. Ji me hemûyan re serkeftin serkeftin serkeftin. 

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Neslihan Şedal: Bu başarı sizin

Bugün direnişin adıdır Van, bugün mücadelenin adıdır Van, bugün başarının adıdır Van. Bu mücadele sizin mücadeleniz, bu başarı sizin başarınız, bu direniş sizin direnişinizdir. Hepinize kutlu olsun! Bu direnişten sonra kim cesaret edebilir bizim irademizi gasp etmeye? Bu direnişten sonra kim cesaret edebilir bizim kurumlarımızı gasp etmeye? İki gündür muazzam bir direniş sergiliyorsunuz. Bu direnişin sonunda kazanan halklar, kazanan gençler oldu. Bir daha asla kimse bu iradeyi gasp etme cesaretini kendisinde bulamayacak. Bu direniş sadece kurumlarımızı elde etmenin direnişi değildir. Aynı zamanda cezaevlerindeki arkadaşlarımıza çok güzel bir hediye vermiş olduk bu direnişle.

Bütün sokaklarımızı kayyımın pisliklerinden temizleyeceğiz

Burada bir kez daha zindanlarda direnen arkadaşlarımıza selam gönderiyoruz. Annelerimize selam gönderiyoruz. Bu başarı aynı zamanda onların başarısıdır. Bizlerle birlikte iki gündür direnen Muhammet Orhan arkadaşımızı selamlıyorum. Gülüşüyle bu direnişin sembolü haline geldi. Hepinize, kadınlara, gençlere, annelerimize teşekkür ediyorum. Direnişiz bize kazandırdı, kazanan biz olduk, kazanan gençliğin ruhu oldu, “Jin Jiyan Azadî” ruhu oldu. İki gündür hakikaten çok ciddi bir direniş sergilediniz ama yarından sonra bütün sokaklarımızı kayyımın kirliliğinden, pisliğinden temizleyeceğiz. Serkeftin ya me ye, bimînin di xêr û xweşiyê de. 

 

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan: Kürt halkının nasıl bir iradeye sahip olduğunu gösterdiniz

Onurun yeri Van, şerefin yeri Van, haysiyetin yeri Van. Ne mutlu bize ki sizin gibi onurlu bir halkın evlatlarıyız. Var olun. 3 gün önce bu meydanda bu halkın iradesine çökmek isteyen akbabalara bir şey söylemiştik. Demiştik ki bizim halkımız onurunu, öncülerinin ve hizmetkarlarının onurunu, iradesini bütün saldırılara rağmen korudu. Ve biz bu meydanda size şeref sözü verdik. Dedik ki biz sizin onurunuzu, sizin iradenizi bu akbabalara yedirmeyeceğiz. Siz bütün baskılara rağmen, iktidarın bütün kirli ilişkilerine, para vaatlerine rağmen Kürt halkının nasıl bir onura ve iradeye sahip olduğunu 31 Mart’ta 14 belediyenin 14’ünü de alarak bütün dünyaya gösterdiniz. Mala we ava.

Artık bütün kentlerimizi birlikte yönetme zamanıdır, hizmet zamanıdır

Sizler iradenize çökmek isteyen akbabalara rağmen, zindanlarda 125 gündür açlık grevinde olan siyasi tutsakların, Selahattin Demirtaşların, Gültan Kışanakların, Figen Yüksekdağların, Bekir Kayaların, Nazmi Gürlerin o dört duvar arasındaki özgürlük umutlarını büyüttünüz. Mala we ava. Eş Başkanımızın da söylediği gibi artık kimse sizin iradenizi gasp etmeyi aklından bile geçiremeyecek. Buradan 2 gündür devam eden onurlu direnişinizi selamlıyoruz. Size binlerce kez teşekkür ediyoruz. Bütün Kürt kentlerinde, Türkiye'nin batısında adaleti sahiplenen, hukuku sahiplenen, birlikte onurlu ve özgür yaşamı sahiplenen herkese; bu demokrasi, hukuk ve adalet mücadelemizde bizi yalnız bırakmayan bütün siyasi partilere, STK’lere, özgür basın çalışanlarına, yüreği demokrasi ve adaletle atan herkese binlerce kez teşekkür ediyoruz. Bu sahiplenme, birlikte özgür yaşam birikimlerimizi de artırmıştır. Artık bütün kentlerimizi birlikte yönetme zamanıdır. Artık bizim görevimiz toplumsal barışın önünü daha fazla açmaktır. Artık Eş Başkanımız Neslihan Şedal, Belediye Meclisimiz ve kentin bütün sivil toplum örgütleri ve bütün dinamikleriyle birlikte hizmet zamanıdır. Biz size söz veriyoruz; gece gündüz çalışacağız, size layık hizmetler üreteceğiz. Tekrar sizin bu onurlu duruşunuz karşısında eğiliyoruz. Hûn her hebin, dem dema aştiyê ye dem dema wanê ye  dem dema serkeftinê ye.

3 Nisan 2024